Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 40 (2020 г.) на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Препинателен знак в закон забранява на брат и сестра да наследят втората пенсия

Замяната на едно тире със запетая в Кодекса за социално осигуряване ограничи кръга от наследници, които могат да получат пари от личните пенсионни партиди при смърт, настъпила преди пенсионна възраст. Тихо, по терлички, Комисията за финансов надзор (КФН) пък в разрез със закона е ограничила правото на наследяване на т. нар. втора пенсия. Промените са заложени в указания до частните пенсионни фондове. Това е установил Висшият адвокатски съвет (ВАдС). От там настояват регулаторът да отмени неправилните си указания, които действат от 2004 г. и са подготвили жалба, която да внесат в Конституционния съд.

Кредитният мораториум вдига лихвите по заемите

Статуквото при лихвените проценти по депозитите и кредитите ще се запази поне до края на травмиращата 2020 година. Това са основните изводи, които могат да бъдат направени от тримесечната макроикономическа прогноза на БНБ, публикувана на 13 октомври. Но новината едва ли е добра за закъсалите покрай кризата домакинства и фирми. От догодина се очакват интересни раздвижвания, но перспективата отново не изглежда добра нито за банките, нито за техните потребители.

Ave Boyko, morituri te salutant*

Отчаяното упорство, с което управляващите са се впили и не пускат властта, има чудесна илюстрация в лицето на трупа от хиперактивни говорители, с налудно вдъхновение повтарящи едни и същи опорки, възхваляващи правителството и лично Него и очернящи всичките му вътрешни и външни критици.

Разбира се, предложеното заглавие трябва да се възприема със сарказъм – премиерът е карикатура на римски император (позволявам си да перифразирам определение, формулирано преди години от един от днешните му трубадури). А и щъкащите из медиите глашатаи на властта наподобяват по-скоро шайка (цитирам друг преродил се певец на развития бойковизъм) от байганьовски тип, отколкото отиващи на смърт гладиатори. При това те не се хвърлят в битката (само) заради робската си природа, а за да отработят облаги, на които се надяват да се наслаждават и в бъдеще.

И в Обзор хотел върху подпорна стена

Ако някога  се учреди  приз за най-малко прозрачност в действията на една общинска  управа  -  със сигурност сред „отличниците“ по мълчание, ще се наредят хората от  община Несебър. Независимо от факта, че преди дни Върховна административна прокуратура разпореди на кмета  Николай Димитров да издаде заповед за незабавно спиране на изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи в поредния „подпорен“ обект  на брега на морето край Обзор, такъв управленски документ  никъде не може да бъде открит.

Задава се скандална такса за PCR  тестовете

На 17 октомври изтича срокът за обществено обсъждане на проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които събират органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето. С него се увеличава размерът на досегашните такси и се въвеждат нови. Проектът на постановлението е публикуван в сайта на здравното министерство и в Портала за обществени консултации на 19 септември.

Скандалното в готвените промени е таксата от 130 лева  за изследване чрез полимеразна верижна реакция (PCR тест)  за доказване на COVID-19, която Националният център по заразни и паразитни болести ще прибира от юридически и физически лица. Директор на Центъра е проф. Тодор Кантарджиев, популярно лице от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Брюксел търси начин да разруши данъчните убежища

Европейските институции вече имат ясна политика за данъчните убежища - в Европейския съюз просто няма да има такива. Тези "райски кътчета" струват на  страните членки над 40 млрд. евро неплатени данъци годишно . 

След поредицата от различни комисии, създадени през последните години за разследване на данъчните измами и скандалите около тях, Европарламентът създаде постоянна подкомисия, която ще се занимава с тези проблеми. Брюксел отдавна заклеймява данъчните убежища по цял свят и ги включва в "черни" списъци. В същото време Люксембург, Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Малта и Нидерландия се възползват щедро от липсата на сериозни действия в тази насока.

Премиерът върви по ленински - крачка напред, две назад

Борисов е непоследователен към НАТО и ЕС. А Радев не е разединител на нацията - призивът „Мутри вън“ обединява и леви, и десни! Това казва в интервю за вестника проф. Румен Кънчев.

Базовият доход е граждански дивидент, а не подаяние

Тези фондове се издържат по две направления – от хората, които работят, и от качеството, с което управляват парите в тях. След 5-7 години, ако нещата у нас не се променят радикално, пенсионерите ще бъдат с един милион повече от работещите. С частните пенсионни фондове "работата" е ясна – с онова, което ще получава всеки "вложител" месечно, трудно може да си купи храна дори за половин седмица. Ако не фалират дотогава – поради липса на възможности за доходоносни инвестиции. Големият проблем е с НОИ, който се "пълни" само от работещите. Те, обаче, ще са с милион по-малко. И какво ще се случи тогава? Същото се отнася и до държавния бюджет: по-малко работещи – по-малко данъчни постъпления. Тази "диагноза" е валидна не само - за България, но и за целия Европейски съюз.

Интервю на Ивайло Кирилов, един от седмината организатори на Европейска гражданска инициатива за въвеждане на безусловен базов доход в целия Европейски съюз, стартирала на 25 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във