Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 35 (2020 г.) на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

 Как България се превърна в мафиотската държава в ЕС

"Как България се превърна в мафиотската държава в ЕС?" - отговор на този въпрос се опитва да даде обширен материал в европейското издание на американската медия "Политико".

От два месеца българите изпълват всяка вечер улиците в протест срещу това, че олигархичната мафия е завладяла държавата и е проникнала дълбоко в институции като правосъдието, медиите и службите за сигурност. Те искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев-Каскета.

Много българи са гневни от това, че перспективите пред тях и техните деца са блокирани в най-бедната страна в ЕС, където мафиотският елит действа над закона и е притиснал икономиката в задушаваща хватка.

Колко струва да теглиш от банкомат?

Колко често човек, очакващ да получи превод на забавена заплата или пък пари от осъществена лична  сделка, би отскачал до банкомата, за да провери постъпленията по сметката си? Сигурно поне през час. Всяка една подобна справка обаче струва пари. Проверка на "БАНКЕРЪ" относно таксите, налагани от по-големите банки в страната, за използването на АТМ-устройствата им показа, че улеснението да избегнеш опашката в банковия клон, посягайки към банкомата, хич не е евтино. 

До такъв тепегьозлък никога не се е стигало

Известна е мисълта на Карлос Сантаяна, че който не помни миналото, е обречен да го повтаря. И отделният човек, и нацията трябва добре да помнят (и да разбират!) миналите изпитания, но без да остават в плен на старите вражди и предразсъдъци. Буквалните исторически аналогии често са подвеждащи, затова  тук говорим именно за разбиране на смисъла на събитията в тяхното време и с конкретните им действащи лица.

Мини „Марица-изток“ дълбаят в тинята

Вместо в необятните пластове лигнитни въглища Мини „Марица-изток“ вече сериозно дълбаят във финансовата тиня на българската енергетика и скоро ще заорат в дъното.

В първия работен ден след празниците за Съединението, министър Теменужка Петкова блесна с новината, че „Българският енергиен холдинг“ ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лв.  на най-голямото въгледобивно предприятие „Мини Марица-изток“ ЕАД“. Това съобщи самата тя след участието си в заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. Заемът се отпуска за „осъществяване на инвестиционната програма и ремонтни дейности в мините“. Отделно, правителството дава още 5 млн. лв. за увеличение на миньорските заплати от 1 октомври.

Полицията: биещото сърце на властта

България  очевидно трупа опит в областта на масовите безредици - след щурма на парламента на 10 януари 1997 г. и нощта на белия автобус на 23 юли 2013 г., дойде ред на "кървавата сряда" (2 септември 2020 г.), когато бе обявено "Великото народно въстание". Общото и в трите събития е последвалата анонимност, покрила голяма част от действащите лица на терен.

Борисов е славянският Тартюф, развръзката идва

Г-н Даракчиев, вие сте и политическо лице - като активист на „Да, България“, и гражданска фигура от протестите. Един от основните призиви на улицата днес е за прозрачност. Хората изискват от всеки политически лидер ясно да декларира с кои от партиите би могъл да колаборира в бъдещия парламент. Как ще действа „Демократична България“ в следващия парламент?

С кого „Демократична България“ евентуално би управлявала зависи от основната задача – неизбежните промени в конституцията. А тя изисква друг тип мнозинство – квалифицирано, или 160 гласа в пленарна зала. При тази централизация на властта, не вярвам да има добронамерена българска партия със съвестни политици, която да не желае промени в съдебната система. Следващият парламент ще бъде шарен.

Гравитацията на парите изкривява всичко около себе си

Д-р Цонева, вие сте млада, високо образована, квалифицирана в чужбина, граждански активна - с тези характеристики приемате ли се за представителна извадка на протеста?

Не съвсем, а и по политически причини съм алтернативна – представлявам един малък сегмент от днешната улица. За разлика от протеста през 2013 г., сега недоволстват и доста леви хора, сред които съм и аз. Има хора, които през 2013 г. бяха не субект, а обект на протеста - като Мая Манолова, хора от БСП, например. Това е ключова разлика, която често се пренебрегва. Настоящият протест успя да обедини леви и десни.

Инерцията помага на банките в кризата

Необичайната и свръх динамична 2020 г. ни принуди да направим по задълбочен прочит на данните и да сравним финансовите резултати както в самото начало на коронакризата (към края на март 2020 г.), така и след като тя нахлу в живота ни и причини не само преки, но и косвени щети (към края на юни 2020 г.)  Така картината на пораженията се очертава във възможно най-изчистен вид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във