Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 33 (2020 г.) на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Задава се вълна от фалити

България ще отчете ръст от близо 21% на фалитите през тази и следващата година спрямо 2019-та. Това се казва в актуализирания доклад на "Ойлер Ермес" – лидер в застраховането на търговски кредити. Най-стабилни остават електрониката и IT секторът, въпреки че и там вече текат известни съкращения. 

Темповете на кредитирането се забавят

Най-простичкото обяснение е, че кризата остави без работа хиляди хора, което на практика ги лишава от ясна перспектива за бъдещето, а това свива потребителските им намерения. В същото време множество предприятия работят на ръба на оцеляването и на практика са замразили всякакви планове за инвестиции.

Експертното правителство – дребни сметки, илюзии или шанс?

Най-последователният радетел на тази формула на управление е ДПС, но и управляващите се присламчват към идеята. Опитът от годините на прехода показва, че когато българските партии заговорят за програмно правителство, те неизменно целят някакви (по-дребни или по-мащабни) изгоди, свързани с властта.

Трънливият "зелен" път

Главният проблем пред реализацията на природосъобразни технологии от край време е начинът на финансиране. Основно финансиране може да се получи от банките, само че нормалните хора не могат да покрият 200-300% обезщетение, което те изискват. Този проблем може да бъде сведен до минимум, ако на национално ниво ясно се определят зоните, в които се търсят решения.

Призрак броди по българо-сръбската граница

Призракът на една ограда предизвика трепети и дипломатически совалки. Не става дума за съоръжението по българо-турската граница, чието споменаване води до появата на гърчове заради неимоверно високата и цена. Става въпрос за подобно съоръжение, но по западната ни граница със Сърбия.

Наблягаме на една рационална политика - нито лява, нито дясна 

България е малка и отворена икономика, в трудния период на криза страната остана трета в ЕС по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Също така имаме и потвърждаване на кредитния рейтинг, заяви в интервю за "БАНКЕРЪ" министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Защо гербаджиите говорят за рестарт, нали управляваха прекрасно?

Стига сме правили конституции на ура и на палатки – 1991 г. беше така, сега историята се повтаря. Не е сериозно. Без прехода, който отрича, Борисов щеше да работи като партиен секретар в пожарната, заяви в интервю за "БАНКЕРЪ" бившият кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски.

"Дойче банк" - спасителният сценарий на "Уайъркард"

Няколко месеца преди да внесе документи за несъстоятелност, платформата за разплащания е планирала да купи "Дойче банк" в отчаян опит да оцелее. Идеята, получила кодовото название "Проект Пантера", е на главния изпълнителен директор на "Уайъркард" - Маркус Браун.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във