Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 16 на вестник "БАНКЕРЪ" №38 четете:

Близо 3 млрд. лв. в Сребърния фонд

Над 2.9 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) към края на август, става ясно от отчетните данни на Министерството на финансите. На практика цялата сума е внесена като  годишни депозити в Българска народна банка с решения на управителния съвет на фонда. Резервните пари за пенсии продължават да са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период. Повече по темата - във в. "БАНКЕРЪ".

Осъдиха НЕК в Париж

Държавната немощ в казуса с недостроената атомна електроцентрала край Белене продължава да коства много пари на данъкоплатците. Проблемът в случая дойде от едно арбитражно дело, което държавата загуби. Традиционно в сферата на енергетиката потенциалът на държавната администрация не е особено голям, независимо колко скъпи адвокатски кантори се наемат да защитават страната. Този път Националната електрическа компания ще трябва да плати 32 млн. евро без лихвите на архитект-инженера за Втора атомна - "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис". Подробности във в. "БАНКЕРЪ".

Еврозоната унижава България

Лятото донесе новина от България, отнасяща се не само за балканската държава, но и за всеки член на Европейския съюз, който не е заявил категоричен отказ за присъединяване към еврото. Разговорите за включването на България в блока приключиха с "доброволното" съгласие на страната да приеме поне на хартия унизителен списък от условия, който ще принуди нея и другите потенциални кандидати да платят значителна цена за единната европейска валута преди дори да знаят кога или дали ще бъдат приети в общността. Нито едно правителство с някакво достойнство би приело тези условия. Защо е така вижте в новия ни брой! 

Скамейката не е къса, а празна

Ако влезем в тона на опростените и доста неточни аналогии със спорта, трябва да направим нерадостния извод, че "резервната скамейка" на българската политика не е къса, а направо празна. Това важи не само за управляващите днес, а за цялата прослойка на върха на държавата. Компетентно и взискателно подбрани (а преди това подготвени) кадри, които да заменят "излизащите от играта", няма. За известно "успокоение" можем да отбележим, че и тези, които са "на терена", не отговарят на нормалните стандарти за меритократична селекция и оценка. И едните, и другите са закономерен продукт на тежкото заболяване на българската политика и дефицита на държавническо мислене и отговорност. Вижте в новия "БАНКЕРЪ"!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във