Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №9 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Звучен шамар от комисията "Юнкер"

От повтарянето на думата "стабилност" почна да ни люти на очите. И сякаш сега бе най-подходящото време за приземяване и отрезвяване. Единствената странност е, че те дойдоха от подопечните на иначе големия приятел на Бойко Борисов и сегашните управляващи - Жан-Клод Юнкер. Последният подобрен доклад на Европейската комисия за нашата страна от 27 февруари включва стряскащи констатации. Или, казано директно, на сбогуване комисията "Юнкер" е залепила звучен шамар на българските власти. За първи път България отнася толкова смазващи критики за мерките срещу прането на пари. Определено най-интересна е оценката за работата на финансовото разузнаване към ДАНС - че потенциалните финансови престъпления не се разследват по подходящ начин. Оказва се, че службите едва ли не прикриват прането на пари от страна на политици.

Испанец ще оглави Европейския банков орган 

Комисията по икономически въпроси към Европейския парламент одобри с 35 гласа "за" и осем "против" кандидатурата на бившия банкер на "Сантандер" - Хосе Мануел Кампа - за председател на Европейския банков орган (ЕВА). Кампа поема кормилото на ЕВА в деликатен момент - месец преди изтичането на срока за BREXIT. Не са по-малко и сложностите, които добавят в сегашната ситуация  избухналият  през септември 2018-а грандиозен скандал за пране на пари в датската "Данске банк" чрез клона й в Естония, както и откритите от щатските контролни органи сходни проблеми в "Пилатус банк" от Малта и в латвийската ABLV. 

Гримът на властта се плаща с европейски милиони

Управляващите съвсем загубиха връзка с реалността. Нарцисизмът ги облада неспасяемо. Неоценима помощ в това "израстване" им оказа гримираното огледало, което им поднасят медиите. Разбира се, това не става безплатно. Милиони европейски пари се изсипват в близките до властта средства за масова информация, за да може облъчването да върви по график. Вестник "БАНКЕРЪ" реши да извади от фактологията на тези дарове с ясното съзнание, че писаното слово остава спомен за поколенията. Оказа се, че от началото на програмния период (от 2014-2020-а) чрез т. нар. техническа помощ към определени медии са изтекли близо 100 млн. лева.

Орбан тръгна на нож срещу Брюксел

Наближаващите избори за Европейски парламент откриха поле за конфронтация между евроскептичните сили, желаещи децентрализация на Европейския съюз, и привържениците на задълбочаването на интеграцията на съюза, които доминират по върховете му. Канонадата бе открита от многократно критикувания от евроинституциите унгарски премиер Виктор Орбан, а от Брюксел не му останаха длъжни. Всичко по темата четете в новия ни брой.

Пасиансът "Турски поток" се нарежда трудно

Сериозни въпросителни пред изграждането на отклонението на "Турски поток" през България изникнаха в навечерието на двудневната визита на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Медведев пристига на 4 март и предварителните очаквания са именно това да е централната тема на разговорите му с българските власти. Вашингтон вече ясно ни каза, че не подкрепя проекта. Брюксел също има своите изисквания... Още за препирните ще научите от страниците на в. "БАНКЕРЪ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във