Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №7 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

ИНВЕСТБАНК не мирише на венецуелски петрол

Преводите от Венецуела към сметка на адвокат в ИНВЕСТБАНК са отговаряли на всички изисквания. Това заявиха от самата кредитна институция ден след разразилата се буря покрай обявените от главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ДАНС Димитър Георгиев проверки по сигнал от САЩ за нелегални преводи от Petróleos de Venezuela по сметка на адвокат Цветан Цанев. Според информацията на разследващите оттам те са превеждани към сметки в други банки на фиктивни основания.
В изявлението на ИНВЕСТБАНК от 14 февруари обаче се опровергават изявленията на властите. От трезора заявяват, че нямат взаимоотношения с венецуелската държавна петролна компания. "Инвестбанк" АД има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички наши клиенти. Повече по темата във в. „БАНКЕРЪ“.

Половината  ЕС удържа  "уеб" данък, ние спим

Едва ли някой в България ще се впечатли  от новината, че Facebook  ще отвори офис,  за да преглежда  съдържание в София. Той ще е  част от европейското разширяване на Facebook, след като през 2018 г. със същата цел бяха отворени такива  центрове и в Барселона и в Латвия. Учредяването на такъв офис у нас ще има още един ефект -  световният лидер в областта на социалните мрежи ще плати и първия лев данък в България. Което е една малка стъпка за Facebook и още по-малка за страната ни. Според проверката, която направи  "БАНКЕРЪ", 13 страни от Европейския съюз вече са въвели или са на последната права да въведат "уеб" данък за технологичните гиганти, които работят и печелят на тяхна територия. Ние спим. Защо е така вижте в „БАНКЕРЪ“.

Порочен старт на "Хемус" и "Струма"

Бързо да строим! Така изглежда към момента положението по магистралите "Хемус" и "Струма". Декретът от най-високо е ясен - първият аутобан да е готов през 2024-а, а вторият година по-рано.  Разбира се, има няколко логични причини за бързането. Едната си е чисто политическа - управляващите очевидно желаят да превърнат страната в предизборна строителна площадка и отново да развеят "видимите резултати" пред широката публика. Втората, особено в случая със "Струма", е, че съществува все по-реален риск от загуба на парите от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Третата причина пък е по-скоро техническа - очаква се тази година най-сетне да заработи електронното възлагане на обществени поръчки, което самото правителство определи като стъпка към изсветляване на процедурите. Тоест скоро администрацията ще бъде ограничена в предпочитанията й при публичните търгове. Ударното раздаване на пари бе белязано както от скандали, така и от завръщането на "Джи Пи Груп" във Висшата лига на поръчките. Как прочетете във в. „БАНКЕРЪ“.

Законът за биоразнообразието разбуни духовете

Промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството  на околната среда и водите,  взривиха търпението на учените и на  гражданските организации. Не само природозащитници, но и изявени специалисти по тази тема поискаха промените да бъдат оттеглени и внимателно преработени. Мотивите им за това настояване са, че в проектонорматива са включени  текстове, които противоречат както на  Конституцията на България, така и на  европейското законодателство. За това настояват и членовете на  коалицията от неправителствени организации  "За да остане природа в България". Академичната и научната общност на БАН и университетите също настояват за промени в закона. Основният мотив за това начинание  беше да се създадат  органи за управление на защитените зони от мрежата "Натура 2000". Паралелно с това обаче министерството предлага пълна подмяна на цялата концепция за обявяване и управление на защитените зони. Притеснителното е дали резултатът няма да е само безсмислено харчене на пари. Дали ще се случи прочетете в „БАНКЕРЪ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във