Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №46 на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Тежко наследство за служебния кабинет

Преждевременното сдаване на властта от второто правителство на Бойко Борисов създава предпоставки някои големи проекти да се забавят или да пропаднат безвъзвратно. В случая съвсем не става дума за глупавите заплахи как някой ще навие асфалта от магистралите като килим и ще си го прибере незнайно къде или пък че санирането на блоковете ще секне изведнъж. Подробностите – в новия брой на „БАНКЕРЪ“.

 

Банковата печалба расте, кредитите – не

 

Банковата система приключва годината с много добри на пръв поглед резултати. В момента ликвидността на финансовите институции е на рекордно високо равнище, но то може да се окаже недостатъчно, ако срещу натиска не се извършат адекватни контрадействия от страна на всички власти в държавата. А държавата сега е в политическа криза, която ще продължи най-малко през следващите четири-пет месеца. В този смисъл най-големият риск за банковия сектор е политическият, но за съжаление той е и най-неуправляемият.

 

Какво взема бизнесът от еврофондовете?

 

Добре известно е, че с евросредствата се строят пътища, жп линии, метро, ВиК мрежи, обновяват се публични сгради... Немалка част от тях са усвоени от самата държавна администрация - за обучения, командировки, нова компютърна техника и т.н. Но въпросът колко е взел за себе си българският бизнес винаги е стоял като табу. Точно затова е интересно да се разбере колко точно пари са успели да договорят компаниите и кои от тях са се възползвали най-активно от европейската солидарност. Класацията на първите 20 компании с успешни проекти по оперативните програми ще намерите в новия брой на вестника

 

Бумерангът на страха се стовари върху ГЕРБ  

 

Възходът и падението на ГЕРБ са белязани от един странен парадокс – Бойко Борисов и компания винаги са се уповавали на силата, но колкото по-слаби ставаха, толкова по-упорито (и тъпо) използваха инструментите на страха. Отминалата изборна кампания доказа по категоричен начин фаталните последици от тази стратегия и може да се надяваме, че останалите български политици ще проумеят тази поука. За ГЕРБ вече е късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във