Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №39 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Уау-сценарий по сюжет "Акцизен" 

Криминализиране на нелегалното производство на акцизни стоки! За мнозина прозвуча абсурдно, но сетнешният акъл никога не идва навреме. Особено ако привидната глупост изразява  контролирани в полза на властовите обръчи законови дефицити. А внезапното поумняване е по волята на големите началници и в полза на когото трябва. Поредното откриване на топлата вода дойде след удара срещу карнобатския бос Миню Стайков, когото разследващите свързаха с незаконен бизнес с алкохол и цигари. Точно в пика на пиар ефекта от ареста на един от недосегаемите през  прехода  главният прокурор Сотир Цацаров поля радостта народна с "новината", че липсва  състав на престъпление, по който да се води наказателно преследване за нелегалното производство на акцизни стоки. Прочетете повече във вестник "БАНКЕРЪ".

БНБ увеличава  капиталовите буфери

Управителният съвет на БНБ реши  на 26 септември 2018-а   да промени  равнището  на антицикличния буфер, като го увеличи от сегашните 0% на 0.5 процента. Съгласно изискванията на Наредба № 8 на БНБ, според която въвеждането на антицикличен капиталов буфер, различен от нула, трябва да става с предизвестие от 12 месеца. И увеличението, утвърдено  от УС на БНБ сега, ще започне  да важи от 1 октомври 2019-а. Какво всъщност означава за банките и за техните клиенти? Ще разберете от новия ни брой.

Надзорни такси и за българските банки

Българските банки ще трябва да плащат специални такси за надзорни услуги. Вероятно това ще започне от началото на 2020-а, но датата може да бъде изтеглена и по-напред, ако дотогава България все пак влезе в Европейския банков съюз. Тези такси ще се плащат регулярно, като поне една част от тях, a може би и всичките, няма да остават в България, а ще отиват в Европейския банков надзор към Европейската централна банка. Подробности във в. "БАНКЕРЪ".

КЕВР или Брюксел ще имат последната дума за сделката с “ЧЕЗ”?

Казусът около продажбата на активите на ЧЕЗ в България е далеч от разплитане. Нещо повече - вече има силни сигнали, че сагата ще продължи и през следващата година. По всичко личи, че чешките продавачи са готови да поискат външна намеса, след като досега държавата чрез няколко
свои институции направи всичко възможно сделката с "Инерком" на Гинка Върбакова да не се реализира. Въпросът сега е дали "ЧЕЗ Груп" и България ще се вкопчат в нова съдебна битка, подобна на арбитражното дело във Вашингтон... Защо е така вижте в новия ни брой! 

За всекиго по нещо от Федералния резерв

Поредно увеличение на лихвите отвъд Атлантика, прогнози за солиден ръст от над 3% на БВП на американското стопанство, безработица под 4% и базова инфлация в близост до 2.1%, един вечно недоволен от другите и винаги доволен от себе си стопанин на Белия дом. И разногласия между Федералния резерв и пазарните играчи за бъдещите лихвени увеличения през 2019-а. Това в резюме са резултатите от последното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка, приключило в късните вечерни часове (по българско време) на 26 септември. Още по темата - в новия "БАНКЕРЪ"!

Facebook logo
Бъдете с нас и във