Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №15 на вестник "БАНКЕРЪ", четете:

Да хвърляш боб за... правосъдие

Вече почти цяла година продължават споровете  във Върховния административен съд за това при какви обстоятелства данъчните могат да запечатват принудително търговски обекти, в които са открили нарушения и кога за осъществяването на такъв акт  се допуска "предварително изпълнение", т.е. кога то може да се приложи преди да е приключило производството по обжалване в съда. Докато различните съдебни състави бълват противоречиви становища по този въпрос, на търговците им остава само да хвърлят боб  при  кой съдия ще имат късмет да попаднат жалбите им.  А междувременно и без това сринатият авторитет на съдебната власт продължава да затъва. Какво се случва, четете в новия ни брой!

Фалит заплашва държавната пенсия

Текущото състояние на Фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване се подобрява, констатират хората, които  управляват   осигурителната система. Делът на финансирането на разходите за пенсии от държавния бюджет намалява. Ако допреди няколко години той беше малко над 50%, сега е малко над 40% - факт, на който се  радват работещите в  НОИ.  Социалният министър Бисер Петков обаче признава също,  че мрачните демографски прогнози и намаляването на населението в трудоспособна възраст, а оттам и на броя на тези, които правят вноски  в системата, ще създаде напрежение в разходопокривните пенсионни схеми. Четете в "БАНКЕРЪ".

Широк фронт срещу Закона за горивата

Правителството успя по отработения вече начин да потуши недоволството и около новия законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с петрола и продуктите от нефтен произход, по-известен като "Закон за горивата". Като цяло проектът тръгна добре - под него се подписаха представители от всички групи в Народното събрание. Впоследствие обаче парламентарните комисии бяха засипани от отрицателни становища. Срещу предложените разпоредби възразиха министерствата на финансите, на икономиката и на земеделието. Критики към тях не спестиха и браншовите организации. Очаквайте всичко по темата в новия ни брой!

Юанът надяна петролни ръкавици

На Шанхайската международна енергийна борса в края на март официално започнаха търговете на петролни фючърси, деноминирани в китайската валута. Експертите и коментаторите по света веднага обърнаха огромно внимание на случващото се. Това е трети пореден опит за такава търговия. Първият - през 1993-а, дори не стигна до реални сделки. Вторият опит през 2012-а също не се увенча с успех. Вероятно основната причина за това беше статусът на китайския юан. Всичко по темата в новия брой на "БАНКЕРЪ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във