Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №11 на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Юруш на Наказателния кодекс!

Ще се превърне ли всеки втори бизнесмен в България в потенциален клиент на прокуратурата? Ще започнем ли сами да се стреляме по тротоарите като в треторазряден американски екшън, за да "компенсираме" институционалната импотентност на полицията, прокуратурата и съдилищата? Ще продължим ли да пълним затворите с дребни кокошкари и невръстни наркоманчета вместо с корумпирани министри и депутати? Това са само част от въпросите, на които ще трябва да отговорят депутатите, преди да гласуват за поредната порция кръпки в Наказателния кодекс: някои от които са спорни, а други  - напълно безумни. Още по темата в новия брой на финансовия седмичник на България.

 

Нов мощeн фишинг срещу банкови клиенти

През последните дни се разразява нова мощна фишинг атака срещу клиенти на големи банки у нас. С различни по вид, но подобни по цел и съдържание съобщения се атакуват хора, които са се доверили на Fibank, "Банка ДСК" и "УниКредит Булбанк". Фишингът представлява опит да бъдете подведени да споделите информация, което обикновено се извършва през фалшив уебсайт. Злонамереният софтуер е опасна или нежелана програма, която се инсталира на компютъра ви без ваше знание.
Все още у нас не е измислен точен превод на термина, но във в. "БАНКЕРЪ" решихме, че най-близкият наш идиом е "да увиснеш на кукичката".

 

Протестният потенциал: гейзер или шадраван

Може да е преувеличено, но изглежда, че земята започва да се тресе под нозете на властта. Всеки ден на улицата излизат различни групи недоволни граждани, които обвиняват властта и искат от нея незабавни действия. Зачестилите нервни сривове на премиера неизменно рисуват някакъв пъклен сценарий, в който познати "гадове" и нови душмани искат да свалят "най-успешното правителство". За разлика от предишни подобни ситуации, този път имаме и международна афера (сделката за ЧЕЗ). Всекидневните скандали и сътресения във властта напълно заглушиха тържествените фанфари на българското европредседателство. Клетвите, че "този път оставка няма да има", по-скоро навеждат на мисълта за трескаво обмисляне на поредното измъкване от власт. Какво следва? Четете в брой 11 на "БАНКЕРЪ".

 

Отбраната заложи на халосни патрони

На 3.5 млрд. лв. възлиза план-сметката на Министерството на отбраната за закупуването на нова военна техника. От тях 1.5 млрд. лв. са предвидени за нови изтребители, 1.22 млрд. - за нови бронирани машини, а 820 млн. лв. ще отидат за кораби. Е, такива са плановете, но какви ще са резултатите и какво ще се купи е трудно да се каже, тъй като около цялата модернизация на войската все още има прекалено много неизвестни. Всичко за подводните камъни във военните поръчки - четете в новия ни брой.

 

Нови инжекции за НЕК

Държавната Национална електрическа компания продължава да върви по тънък лед. И е на крачка от това да премине на командно дишане. Това стана ясно от отчета на специално създадения фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). От неговото създаване през 2015-а досега НЕК е получила 1.1 млрд. лв. под формата на компенсации заради преференциалните цени на електроенергията. Фондът е един от инструментите, чрез който през последните години компанията се поддържа на командно дишане. Само за деветте месеца на 2017-а тя е получил над 347 млн. лв., а за цялата минала година - 434 млн. лева. На практика сега всички приходи на "Сигурност на електроенергийната система" отиват за спасението на НЕК. Още за проблемите пред националната компанията - само в "БАНКЕРЪ".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във