Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №1 на в. "БАНКЕРЪ", четете:

Колко ще изхарчи БНБ

Разходите за издръжката на Българската народна банка през 2019 г. ще бъдат увеличени с близо 10 на сто. Това става ясно от изготвения бюджет на Централната банка, който е изпратен до парламента  за обсъждане и одобрение. От него става ясно, че през тази година издръжката на БНБ ще струва 112.8 млн. лв., като в сравнение с бюджета за 2018 г. размерът й е увеличен с 9.9 млн. лева. Какво още пише в документа, ще научите от новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

КТБ - голямото замитане продължава

Пет години след погрома над Корпоративна търговска банка (КТБ) съдебното преследване на хора и активи донесе рекорди, без обаче да освети реалните действия и крайните цели на играчите. Изминалата година беляза делото с контролирана публичност на процесите, което на практика ги лиши от прозрачност и недоверие в намеренията за защита на обществения интерес. Всичко по темата, четете само в "БАНКЕРЪ".

 

Първа стъпка на "уеб" данъка в Европа

 

От 1 януари Франция самостоятелно въвежда данък върху приходите на технологичните гиганти Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон. Париж настоява за подобен налог, който нарича ГАФА (по първите букви на названията  на засегнатите компании), но все още няма единно европейско решение.В Евросъюза  има амбиция евентуално споразумение за такъв общоевропейски данък да стане факт до март 2019 година. Как Франция изпревари Европа и какви постъпления очаква от данъка, ще научите само от в. "БАНКЕРЪ".

 

Огромни въпросителни в българската енергетика

Една година в енергетиката е както много, така и малко време. Невинаги всичко върви гладко, особено когато говорим за проекти за милиони левове. А и при лутането ни накъде да поемем енергийният възел става все по-заплетен и труден за разплитане. Може би това е и една от причините енергийните проекти толкова да се бавят и все да се отлагат във времето. Какво ще се случи с доставките на газ, с НЕК и ТЕЦ "Марица-изток-2" каква ще е съдбата на АЕЦ "Белене" и другите играчи на енергийния пазар, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Трудно е да бъдеш вожд

Най-влиятелните световни лидери са тези, които стоят начело на най-мощните държави в икономическо и военно отношение. Има обаче един друг, изключително важен фактор, който определя тежестта на даден политик върху световната сцена. Независимо дали е демократ, диктатор или нещо по средата, всеки държавен ръководител се намира на върха на пирамида от потенциални съперници и позициите на онези, които здраво контролират положението у дома, са по-добри от позициите на по-нестабилните им колеги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във