Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр.32 на в. "БАНКЕРЪ", четете:

Одитен раздор за малкия бизнес

Универсалното правило, че вечните интереси надделяват над вечните съюзници и врагове, изплува от раздора между работодатели и счетоводители във връзка с подготвяните промени в Закона за счетоводството. Довчерашните съюзници срещу промените в Закона за адвокатурата се скараха на практика за същото, което ще рече - за пари. Бизнесът се оплаква отново, че определена професионална гилдия лобира пред властта с цел да си осигури доходи за негова сметка. Разликата е, че интересите на счетоводители и управници този път съвпадат, което наклонява везните в тяхна полза.  Всичко по темата, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Финансовите институции платиха повече данъци

Приходите в хазната от корпоративния данък на банките и застрахователите в страната нараства. Това се съобщава в  годишния доклад за дейността на Националната агенция за приходите през  2017 година. Внесеният от финансовите  институции налог е 222.2 млн. лева. Това представлява сериозен ръст - с 27%, или  с 47.2 млн. лв. повече, отколкото са платените данъци през 2016-а. Така през изминалата година постъпленията от банки формират 10.1% от общите приходи от корпоративен данък в България. Подробностите - само в "БАНКЕРЪ".

 

430 млн. лв. краде от хазната "заплатата в плик"

Фискалните щети от явлението "заплата в плик" се изчисляват на 430 млн. лв. годишно, казаха за "БАНКЕРЪ" служители  от Националната агенция за приходите. Става дума предимно за "спестяване"  на осигуровки, когато се заплаща възнаграждение на ръка. Щетите за работниците също не са малко - годишно те губят над 2 млрд. лева. Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лв. за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лева. Как се отразява това върху болничните, обезщетенията за безработица, при майчинство и върху пенсиите ще научите само от "БАНКЕРЪ".

 

Почивката на държавните чиновници ни излиза солена

 

В свой доклад  Световната банка констатира, че  почивните станции, които принадлежат на българските институции, са твърде много, а  данъкоплатците плащат за това удоволствие на държавните служители. По същество документът  е имал за  цел да анализира  спецификата  на работа на тези обекти  и да насочи нашите управници как  управлението  им  да бъде подобрено. Изследването е обхванало  едва 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение, но това е  далеч от истинската бройка на този тип държавни учреждения. Затова пък проблемите, които анализът на специалистите посочва, са повече от красноречиви.

 

 

Надпревара за 1 млрд. лева

След почти едногодишно забавяне Националната компания "Железопътна инфраструктура" най-после даде ход на една от най-големите обществени поръчки в последните години. Става дума за модернизацията на жп линията между Елин Пелин и Костенец, част от трасето София - Пловдив - Бургас. Стойността на проекта е 1.024 млрд. лв., което бе причина за множеството обжалвания и процедурни хватки, забавили реализацията дотолкова, че в момента има реален риск от загуба на европейското финансиране, осигурено през оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Всичко за мерките, които държавата ще вземе за ускоряване на работата на комисиите и на фирмите изпълнители е в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Помен с чужда пита

Известно е, че Бойко Борисов е скромен човек. Поне той твърди така. Като цяло самооценките на премиера силно напомнят един кратък монолог на герой от популярна детска книжка: "Че съм умен, умен съм. Че съм красив - това се вижда. Но едно се чудя - защо съм толкова скромен." Измежду всички теми, по които проявява скромността си  министър-председателят, се откроява една - способността на ръководената от него държава да трупа бюджетни излишъци. Само че проблемът с тях е наистина е сериозен, най-вече поради дълбоко порочната същност на това явление. Останалото четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във