Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 32 на в. "БАНКЕРЪ", четете:

Топ 10 на политиците най-големи длъжници

"Харчете толкова, колкото изкарате." Този съвет неотдавна получи младата аудитория на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна. При това не от кого да е, ами от самия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Дали обаче не е време министър-председателят да извади наново записките си и да изнесе лекция на своите колеги политици, които в последните години са натрупали задължения към кредитори за над 100 милиона лева? Факт, за който "БАНКЕРЪ" научи от регистъра на декларациите, които всеки висш чиновник е длъжен да подаде пред Сметната палата по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

        

Министър Лукарски влязъл в отбора "Гепи и бегай"

Малко преди да освободи поста като икономически министър (преди година), Божидар Лукарски решава да забие последния пирон в „скубаното“ близо четвърт век някогашно печелившо държавно дружество „Металокерамика“ ЕООД (наследник на бившия Институт по металокерамика в София). С решение от 18 май миналата година Лукарски, в качеството си на управляващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала, разрешава продажбата на цялото търговско предприятие. На 19 юли е подписан и съответния договор. Цената е... шокираща - 17 400 лева. Кой и как е успял да обоснове оценка на такава стойност, четете само в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Банки чакат нови собственици

Българските банки бяха притихнали месеци наред, преди да чуят радостните новини за собствената си стабилност. И докато изминалата година за банковата система мина под наслов - преглед на активите и стрес тестове, 2017-а се очертава като година на знакови процеси, които имат амбицията да променят физиономията на този сектор у нас. Всички подробности за променените пазарни дялове, цялостната промяна на философията на банкирането и новите играчи за стари трезори, ще научите от новия брой на "БАНКЕРЪ". 

 

Променят закон със задна дата заради европари

У нас има стотици закони, които непрестанно се променят и допълват от Народното събрание, но въпреки това нормативната ни база често се оказва в противоречие с европейските изисквания. До голяма степен ситуацията е такава, защото законотворчеството в България се дирижира от определени частни интереси и цели, вместо да следва обществените. В крайна сметка обаче идва момент, в който - под угрозата от санкции, се налага нещо да се пооправи и позакърпи. Последният такъв пример е неволният или умишлен пропуск в Закона за малките и средните предприятия, от който едни фирми се облагодетелстваха, а други се ощетяват. Всичко по темата - само в "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във