Банкеръ Weekly

Общество и политика

В "нивите" край морето пак ще се строи

Партията на Веселин Марешки "Воля" отново беше поставена в поза "партер". Въпреки първоначалната си  заявка, че ще подкрепят ветото наложено от президента Румен Радев за промените в Закона за посевите, в чиито преходни и заключителни разпоредби в последния момент и на тъмно бяха вмъкнати изменения и в Закона за опазване на земеделските земи, улесняващи застрояването им, в пленарната зала нещата се развиха по съвсем различен начин. Хората на Марешки гласуваха заедно с ГЕРБ и "Обединени патриоти" и ветото бе преодоляно със 124 гласа "за", 73 "против" и 6 "въздържал се". За да не мине повторното връщане от държавния глава на един закон, за него трябва да са гласували 121 народни представители. В случая ветото не мина само с 3 гласа.

Това странно решение на депутатите от "Воля" беше в абсолютен противовес с мнението им по време на разглеждането на ветото в ресорната земеделска комисия преди седмица. Тогава  Кръстина Таскова от хората на Марешки обяви, че измененията в закона за земите са лобистки и ветото на президента трябва да бъде подкрепено. Очевидно ден преди гласуването в зала "сметките" са се объркали е нещо доста сериозна е "разколебало" това нейно мнение. 

Новите текстове позволяват  на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, все пак да имат право на инвестиции, вместо земите отново  да станат земеделски.

Това е и причината да продължават протестите на екоорганизации и граждани, обединени срещу застрояването на красивите места в страната и унищожаването на земеделските земи. Според тях с приетите от Народното събрание изменения в закона се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи и се възкресяват вече загубили правно действие решения, за да се заобиколят съвременните изисквания.

Очевидно обаче техните аргументи не се оказаха достатъчно убедителни и новите текстове в закона вече са факт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във