Банкеръ Daily

Общество и политика

В Несебър купували гласове като обещавали работа в общината

Петимата задържани за купуване на гласове в Несебър, сред които е и кметът на града Николай Димитров, обещавали длъжности в общинската администрация на гласоподавалите си. Toва стана ясно на брифинг на Специализираната прокуратура.

На 21 октомври бе съобщено, че в Несебър се разследва схема за търговия с гласове. Ден по-късно Централната избирателна комисия разреши да бъдат арестувани кандидатът за нов кметски мандат и кандидати за общински съветници. Според главния прокурор Сотир Цацаров арестите няма да повлияят на изборите. 

Досъдебното производство е срещу организирана престъпна група с цел извършване на престъпление против политическите права - предлагане и даване на имотни облаги и парични средства с цел да склонят избирателите да гласуват за тях.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че характерното за случая в Несебър е, че купуването на гласове се случва на територията на общината, за която е известно, че не участва в реализирането на европейски проекти. Около 7000 души са необходими, за да може съответният кандидат за кмет да бъде избран. Петимата обвиняеми не са политически ангажирани към нито една от големите политически сили, а към сдружение на местни бизнесмени, които държат да останат в местната власт на всяка цена, отбеляза Петров.

Петимата обвиняеми са неосъждани и са трудово ангажирани, а хората, които са подкупвали, са с нисък социален статус и са адресно регистрирани на територията на общината. Всички обвиняеми са задържани за 72 часа и предстои да бъде внесено искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Групата е имала ръководител, който е организирал и контролирал дейността на останалите, посочи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Установено е, че около 20 август един от членовете на престъпната група се срещнал с жител на Свети Влас и е поискал да му бъдат осигурени най-малко 400 гласа за местните избори за определени кандидати срещу заплащане. Обвиняемият предложил да заплати услугата със сумата от 10 000 лв. Свидетелят следвало да намери още четирима души, които да играят ролята на отговорници, за което щели да получат възнаграждение в размер на 5000 лв., както и престижна работа. За самите гласоподаватели била определена сумата от 100 лева, разкри Милева.

Участникът в престъпната група поискал да му бъде осигурен списък с гласоподавателите, за да се увери, че имената им не попадат в други списъци с уговорени гласове. Намерени били отговорници, които изготвили списъци с имената на 114 гласоподаватели. На отговорниците били раздадени визитки, които от своя страна следвало да раздадат на избирателите. На гласоподавателите им било обяснено, че трябвало да носят визитките в изборния ден и в тъмната стаичка да погледнат името, за което трябва да гласуват.

При проведени две поредни срещи на бензиностанция един от обвиняемите предал два пъти по 50 лв. на свидетеля от Свети Влас. Те трябвало да се дадат на гласоподавателите и на отговорниците.

Събрани са огромни доказателствени материали, разпитани са и 7 свидетели пред съдия. Претърсени са общо 19 адреса. От тях са иззети множество веществени доказателства, тефтери, настолни компютри, мобилни телефони, списъци със саморъчно изписани имена на гласоподаватели и книжа с агитационни материали. Иззети са и записи от камери за видеонаблюдение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във