Банкеръ Daily

Общество и политика

В навечерието на Нова година мъж получи шанс за нов живот след трансплантация

В навечерието на Нова година специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредна чернодробна трансплантация на 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване.

Донорът е мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма.  Професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология съобщава, че към момента пациентът е контактен и адекватен и лечението му продължава. Той обобщава, че технически трансплантацията е била трудна, с продължителност около шест часа.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Съобщението за възникналата донорска ситуация в Плевен е получено на 29 декември от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточняват от ВМА. Веднага е бил сформиран екип, който заминава за Плевен още в 7 часа сутринта на 30 декември, където е осъществил експлантацията на черния дроб.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във