Банкеръ Daily

Шефът на "Пирогов" прогнозира:

В началото на ноември ще бъдат регистрирани 30 хиляди случая на COVID-19

Следващите 15 дни се очаква сериозно увеличение на случаите на коронавирус. Това заяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му медицинските специалисти трябва да се подготвят за по-лошия сценарий със сериозен пик на инфекциите през ноември. Проф. Балтов прогнозира, че тогава регистрираните случаи ще достигнат 30 000, от тях 7000-8000 активни.

Сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не трябва да се спира работата, може би ще има региони, където ще има по-строги мерки, каза шефът на лечебното заведение пред БНТ. Според него трябва да се повиши контролът.

"Маски навсякъде не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това", категоричен е Балтов.

 Той добави, че трябва да бъде възстановен Националният оперативен щаб и той да изработи алгоритъм как да се действа през ноември.

 В момента в "Пирогов" има 30 пациенти с COVID-19, двама са интубираните, останалите са в средно тежко състояние, съобщи професорът.

Сега има достатъчно легла, но съществува вариант да се увеличат болниците, които да се грижат за пациенти с коронавирус. Проф. Балтов каза, че не е бил възприет моделът с обособяването на болница, която приоритетно да се занимава с борбата с коронавируса, нещо, което се е реализирало в Белград например.

Няколко болници поемат тежкия удар и това е от самото начало, други болници се опитват, ако може техните случаи да ги поемат други лечебни заведения. Частните болници са някъде в правенето на пари, посочи още лекарят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във