Банкеръ Daily

Общество и политика

В МВР заваляха оставки

Ивайло Спиридонов

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов днес е депозирал оставката си. Заедно с него оставка е подал и заместник - главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

По-рано днес прокуратурата обяви, че началникът на отдела за борба с наркотрафика в Главната дирекция за борба с организираната престъпност комисар Цветан Панков е бил задържан с подкуп и е заподозрян за оказване на „чадър” над престъпни групи, които се занимават с наркотрафик в България и в чужбина. Заедно с Цветан Панков са задържани още един служител на ГДБОП и още един служител на МВР. Това е станало при разследване срещу престъпна група, осигурявала защита на групи, занимаващи се с продажба и разпространение на наркотици у нас и в чужбина.

Най-вероятно именно тези действия са провокирали Спиридонов да подаде оставка.

Часове по-късно директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се оттегли от поста си. Това посочва той в съобщение до колегите си, публикувано на официалната страница на дирекцията. "Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорност за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт", заявява Спиридонов.

Спиридонов благодари на своите колеги за съвместната работа и посочва, че през изминалите пет години: "Ние работихме усилено за възстановяването на ГДБОП и изграждането на позитивния ѝ облик, както сред българското общество, така и сред международните партньори", написа началникът на ГДБОП.

Главен комисар Спиридонов е един от най-старите служители в системата на МВР, които в момента заемат ръководен пост. Преди години той бе директор на отдел „Убийства“ в Столичната дирекция на вътрешните работи, а след това за кратко бе и.д. директор на СДВР. След това бе в ГД „Национална полиция“, а после беше назначен на поста директор на ГДБОП. 

Оставките на Спиридонов и Арабаджиев са били поискани от премиера Бойко Борисов на среща с вътрешния министър Младен Маринов.

„Поздравявам Ви МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред“, заявил Борисов на срещата с Маринов, съобщи правителствената пресслужба. Според министър-председателя трябва да се действа безкомпромисно към всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във