Банкеръ Daily

Общество и политика

В МВнР ще бъде подписан протокол между външните министри на България и Република Северна Македония

В Министерството на външните работи ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на България и Република Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От 10 часа ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни от 2017 година.

В тази срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на договора и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. Предвижда се да бъде подписан и протокол между министрите на външните работи на двете страни.

Припомняме, че вчера с 68 гласа "за" парламентът в Скопие прие прие така нареченото "френско предложение" въпреки съпротивата на опозицията и протестите по преговорната рамка с Европейския съюз. С този си акт депутатите задължиха правителството да продължи със следващите стъпки за европейската интеграция на страната.

Българското Народно събрание още на 24 юни даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство за Република Северна Македония при изпълнение на определени условия. Тогава то беше одобрено от 170 депутати, 37 бяха "против", а 21 се въздържаха. Само при изпълнението на тези условия Министерският съвет ще може да одобри Проекта на Преговорна рамка едновременно или след финализиране на Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във