Банкеръ Daily

Тошко Йорданов:

В момента се справяме с последствия от грешни решения

Можеше да не се стига дотук. Въпреки санкциите можеше да се получава газ от „Газпром“ по договора ни, както бе намерен механизъм при други европейски страни. Финансовият министър, обаче еднолично е спрял това да се случи. Имаше натиск върху министъра на енергетиката. Мълчахме си, защото бяхме коалиционни партньори. Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов пред БНТ.

„В момента се справяме с последствия от грешни решения. Сега щяхме да имаме буфер и да търсим алтернатива на руските доставки, ако бяхме платили газа в рубли. ГЕРБ също имат вина – те не са приели по-изгодната оферта на азерите“, обясни той.

„Сега кабинетът трябва да намери газ на поносима цена“, подчерта Йорданов.

Тошко Йорданов обясни защо искат да свикат референдум за промяна на политическата система в България.

„Видяхме политическата система отвътре. Тя е прогнила, пълна е с лицемерие и лъжи. Българското общество сега е болно. Има политическа безпътица. Затова искаме да попитаме българите дали преминаването към президентска република няма да реши проблемите, както е във Франция“, обясни зам.-председателят на ИТН.

„В президентската република има ясно носене на отговорност, а не както е сега – колективна безотговорност. Ще имаме и много по-голяма политическа стабилност. Държавата са хората, не шепа политици. Нищо грешно няма в това да се питат хората по важните въпроси. Поставяме въпроса сега, защото сега видяхме системата отвътре. Настоящият модел е идеален за политическо тунеядство“, подчерта той.

Йорданов каза още, че като бъдещи партньори на ИТН вижда ПП, БСП и ДБ, с които бяха коалиционни партньори. Той посочи, че с тях имат ясни цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във