Банкеръ Daily

Драгомир Заков:

В момента осигуряваме не само българското небе, но и това на НАТО

В момента осигуряваме българското небе. Не само българското небе, но и въздушното пространство на НАТО. Нека не го забравяме. С български изтребители, но и с помощта на съюзниците ни, тъй като имаме необходимост от това. Това заяви пред медиите министърът на отбраната Драгомир Заков. Той участва в извънредната среща на военните министри на страните-членки на НАТО.

"Ако обстоятелствата налагат, България ще трябва сериозно да работи със съюзниците си от НАТО", каза министърът на отбраната Драгомир Заков след заседанието на министрите на отбраната на Алианса.

"На този етап България ще разчита на бойната група, която се води от страната ни и в която има мултинационален елемент", каза министър Заков. Той напомни, че сме поканили съюзници за участие и допълни, че вече има заявки от няколко държави.

Министърът каза още, че са необходими отговорни решения, които "не печелят" гласове, но са необходими за сигурността на българските граждани, а и на пилотите.

"Няма как да запълним дефицити, без да работим със съюзниците ни от НАТО на наша територия", подчерта той.

Заков изрази надежда в разгара на войната в Украйна да победят дипломатическите усилия.

„Това, което виждаме на терен, е абсолютна хуманитарна катастрофа“, посочи той.

Министърът разказа и как е преминала извънредната среща. Тя се е състояла от две сесии.

„В първата бяхме с ЕС с Швеция, Финландия, Грузия и Украйна, като бяхме брифирани от украинския министър на отбраната чрез видеоконферентна връзка. Какво се случва в Украйна, какво е положението в момента и от какво се нуждаят. Във втората сесия обсъдихме засилването на отбранителния потенциал на Алианса, включително Източния фланг. Имаше категорично послание за ангажимент от всички страни-членки за Източния фланг на Алианса. Продължават дейностите по подсилване. Като цяло никой не налага решения. Искането трябва да дойде от страната-членка. Тоест България трябва да си поиска, за да има такова усилване. Смятам, че вече сме го направили чрез създаването на бойната група, в която има мултинационален елемент. Поканили сме съюзници да участват. Вече имаме заявки от няколко държави“, посочи Заков.

Очакването на министъра от посещението на американския му колега у нас е да бъде препотвърдено и на българска територия, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Алианса и готовността им да отбраняват всеки сантиметър от територията на НАТО.

За изтребители Ф-16 министър Заков заяви, че има закъснение в доставките, заради последствията от коронавирусната пандемия, свързани с недостига на чипове. В тази връзка той определи като "критично" положението във Военно-въздушните ни сили.

„В моментите, в които ни липсват способности, ще ни е трудно да ги поддържаме, тъй като Русия, Украйна и Беларус очевидно не са опции. Ще трябва да работим с нашите съюзници. Без това няма да стане. Това не касае само ВВС. Касае и Сухопътните войски и в някаква степен ВМС. В следващия краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним дефицити, без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план целта трябва да бъде България от консуматор на сигурност да се превърне в доставчик на сигурност“, коментира още министърът на отбраната.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във