Банкеръ Daily

Румен Радев

В модернизацията на армията няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване

С единството на меч, дух и слово България устояваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. В най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие по случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия.

Държавният глава подчерта, че Българската армия е посветила поколения в родолюбие и всеотдайност, и се е утвърдила като символ на държавност и доблест.

"Днешният празник е тържеството на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни. И нека днес, в този светъл за всеки българин празник, отдадем признателност към нашата армия. Днешният 6 май е по-различен. Днес няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето, но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискова дейност и високо отговорна мисия е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е и ден на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непреклонни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ", каза още президентът.

"Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение, затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин, онзи, който изрича истината и който не се примирява с несправедливостта и произвола. Скъпи млади българи, на този празник, се обръщаме към вас. Вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България", посочи Румен Радев.

"Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Честит Ден на храбростта",  каза президентът и пожела здраве, мир и благополучие на българите.

"Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстваща България.  Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък, Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо. То трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури. При единен подход към видовете въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на полиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои винаги човекът. Неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус", подчерта държавният глава.

"Уважаеми военнослужещи, благодаря ви, че независимо от предизвикателствата продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм и всеотдайност. Нека свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа и на вашата десница! Драги ветерани и воини от запаса и резерва, приемете моята благодарност за достойната ви служба в редовете на Българската армия. Вашето себеотрицание и преданост към родината нека бъдат пример и за следващите поколения", завърши словото си президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във