Банкеръ Weekly

Общество и политика

В модерния свят не възстановяват имоти по исторически признак

В по-голямата си част претенциите на Мюфтийството за негова собственост по българските земи, според доста специалисти, са основани на няколко откровено "изсмукани от пръстите" аргумента. Те се опитват да докажат, че са правоприемник на регионалните поделения на "Мюсюлмански вероизповедни общини", на религиозни и просветни центрове и турски училища, съществували до 1949 -а чрез няколко документа. Посочват, че тези структури са учредени и действали при режима на Временните правила за духовно управление на мюсюлманите, утвърдени с указ №63 на княз Фердинанд от 26 септември 1985 година, Устава (№12) за духовно устройство и управление на мюсюлманите в Царство България, обнародван на 23 май 1919-а и устава, одобрен от Министерството на външните работи и изповеданията от 23 ноември 1945-а, който е действал до 1951 година.


Мюфтийството обаче пропуска един далеч немаловажен факт. А той е, че имотите, за които претендират, по време на робството, са били собственост на султана. И са били давани само за управление и ползване единствено на везирите му. Дори техните наследници не са имали правата да ги наследяват. Точно за да бъде заобиколено това ограничение, възникват и "вакъфите". На практика това са своеобразни фондации, чрез които синовете на везирите могат да поемат управлението и ползването на имотите. В този контекст сегашните претенции за собственост върху българските земи са необосновани. И тук е моментът да напомним на магистратите ни, които тепърва ще мъдруват на кого каква собственост да възстановяват, думите на проф. Божидар Димитров: "Нека не забравяме, че турците са дошли по нашите земи не като ИНВЕСТИТОРИ, а като окупатори..."


Още повече че претенциите към паметници на културата, които са съществували още преди стъпването на Османската империя по нашите земи, са, меко казано, нелогични. Отделно юристите твърдят, че никъде в модерния свят не се възстановяват имоти по исторически признак. Защото ако го възприемем за меродавен, всички претенции стават безпредметни и даже смешни. Безспорен факт е, че до 1396-а, когато пада Търновското царство, у нас няма данни някъде по българските земи да е имало мюсюлмански имоти...

Facebook logo
Бъдете с нас и във