Банкеръ Daily

Общество и политика

В Министерството на културата започва пълна ревизия

„Много от нещата, които съм си мислел, много от нещата, за които съм се надявал, ще ги направя, ще ги извърша. Някои от тях ще оставя в наследство на следващите, които идват тук, но така ще ги оставя, че ще ги принудя да ги свършат докрай. Има начин как да се случи това.“ Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

„Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва“, подчерта той. 

Сформирани са инициативни групи за промени в действащи закони, съобщи министърът на културата. Целта е, когато новото Народно събрание се сформира, да има вече подготвени предложения.

По плана за възстановяване очакваме европейско финансиране от близо 50 милиона евро - това се доближава до годишния бюджет на министерството и би било много съществено, коментира Минеков.

„Имам усещането за корупция“, заяви още той по отношение на дейността на министерството на културата през годините. Предстоят проверки в тази посока. Ревизията ще обхване всички сектори", потвърди Велислав Минеков пред БНР. 

„Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, но ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка“, допълни той.

Велислав Минеков поясни още, че до него са адресирани множество жалби. „Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало", изтъкна той.

Запитан какво е политическото му бъдеще, Минеков посочи: „След изборите, когато има вече нов парламент и нов министър, аз ще отида на море, защото три години не ми се е случвало. Миналата година си загубих времето на един площад. Не се стигна до пожелания успех.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във