Банкеръ Daily

Общество и политика

В Министерството на културата започнаха с динените кори

На сайта на Министерството на културата вчера вечерта (на 7-и януари) се появи актуализиран списък на кандидатите за участие в конкурса за заемане на длъжността „директор“ на Народния театър „Иван Вазов“ –София.

В него освен досега обявените имена – на сегашния директор на театъра - Мариус Донкин, на бившия заместник-министър на културата и режисьор Васил Василев и на актьора Сава Драгунчев, се появи и името на дългогодишния директор на „Сълза и смях“ – режисьорът Бойко Богданов.

При първото официално съобщение на страницата на Министерството на културата за това кои ще се борят за директорското място на Народния театър, Бойко Богданов фигурираше като недопуснат. Тогава отминахме този факт без коментар, защото решихме - въпросният Бойко Богданов не е известният режисьор Бойко Богданов.

Само да припомним - към днешна дата в театър „София“ вече 14-и сезон се играе „Ревизор“ от Гогол, поставен от Богданов. В Театър 199 за осми пореден сезон – Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева играят режисирания от него спектакъл „Вересии“.

Специално за „БАНКЕРЪ“ Бойко Богданов коментира:

Не бях допуснат до конкурса с мотива, че нямало доказателства за моя опит в сферата на културата, а по-конкретно – нямал съм минимално изискуемия 5-годишен опит в тази област.

Реално аз съм с 35-годишен стаж - поставил съм 131 театрални заглавия, десетина опери, издал съм 7 книги и смятам, че имам такъв опит.

Искам ясно да подчертая – не е проблем това, че по някакъв начин е засегнато достойнството ми на артист, който 35 години от живота си е отдал за националната култура. Проблем е, че чиновниците в Министерството на културата не са направили елементарна проверка.

Те - във ведомството си със сигурност имат следи, оставени от моя дългогодишен опит. Имам три подписани трудови договора с трима министри на културата, които са били представители на три различни политически сили. Има договори,сключени между мен и министъра на културата Емма Москова от СДС, между мен и министъра на царя -  Божидар Абрашев от НДСВ, и между мен и министъра Стефан Данаилов от БСП.

И по силата на тези договори съм бил служител на Министерството на културата – бил съм директор на театъра „Сълза и смях“. В Министерството на културата има не малко документация, свързана с това мое 9-годишно директорстване.

Тази неадекватност и невежество в Министерството на културата е сериозен проблем. Не се прави промяна с такива "калинки", казано на вашия - журналистически език.

Давам гласност на този случай не поради някакви лични мераци, а защото, когато в заревото на демокрацията, правехме градове на истината и тръгвахме към бъдещата нова демократична история на България, и през ум не ми е минавало, че ще дойде ден, след 35-годишна практика и множество български и международни награди, да ми кажат, че съм недопуснат до конкурс заради липса на опит в областта на културата!

Нямам нищо против новия министър на културата. Неговият опит с ремонта на читалището със събрани близо 15 000 долара само ми припомни, че и аз съм правил ремонт – на „Сълза и смях“ - за 100 хил. лева държавни пари плюс още 100 хил. долара , които лично осигурих от Владимир Грашнов.

Тогава, ако не бяхме направили това усилие, – успешно да сключим договор с Мтел и те да ни бъдат генерален спонсор, театърът нямаше да се измъкне от дупката. Това бяха годините на силовите групировки и един от офисите им, където се извършваха мръсните им поръчки, бе на ул. „Славянска“ – на метри от театър „Сълза и смях“.

Ако жанрово трябва да се погледне на извършеното от тези чиновници – то прилича на пиесата на Даниил Хармс – „Елизавета Бам“. Даниил Хармс е родоначалникът на абсурдната драмагургия, приеман в някогашния соцлагер за прадядото и прабабата на Йожен Йонеско и Самюъл Бекет.

Но не е важна моята личност, важна е случката – тя е лакмус, тя е показателна за това накъде ще продължи „Продължаваме промяната“, в която бих искал да повярвам, тъй като съм посветил много години от творчеството си в тази посока“ – завърши Бойко Богданов.

Тук е мястото да припомним, че Богданов е известен и като яростен критик на театралната реформа на бившия минитър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов, заради което не би могъл да бъде обвинен в „гербаджийски“ пристрастия. По време на управлението му той неколкократно коментира пред медиите „апогея на невежеството в така наречената театрална реформа, изведен от министъра Вежди Рашидов и неговия заместник - полковник Митко Тодоров до Килиманджарски висини“.

Ето защо би могло да се допусне, че верните на Вежди Рашидов чиновници в Министерството на културата, са решили да подхлъзнат новия напълно неопитен министър на културата на динена кора и да го вкарат в неприятен скандал.

Грешката сега е поправена. Остава само Бойко Богданов да получи извинение, за да се тегли чертата и конкурсът за директор на Народния театър да протече без обида и накърнено достойнство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във