Банкеръ Daily

Медийният експерт доц. Иво Драганов

В медиите липсват достатъчно хора с гражданска позиция

Бих искал цялата медийна среда да бъде изградена по такъв начин, че хората да могат да формират мнението си чрез нея, а не да се дистанцират от нея. Това коментира в Русе медийният експерт доц. Иво Драганов, цитиран от БТА.

"Бих искал повече хора да се страхуват от журналистите.  Проблемите в медиите са много. Преди всичко това е липсата на достатъчно хора, които да проявяват гражданска позиция, да имат високо ниво на лично професионално достойнство, да имат страх от лично компрометиране", каза експертът.

Според него журналистите трябва да работят в среда, в която да не си налагат автоцензура.

Яна Пеловска от Центъра за развитие на медиите обясни, че първият проблем, който трябва да бъде решен, е свързан с етичната журналистика.
Тя посочи и други важни теми - как се борим с фалшивите новини, с езика на омразата, как спазваме медийна екология, как потребителите с малките технологии в джоба си са се превърнали в медии сами по себе си.

"Вече се говори за пета власт, която се състои от всички хора - информацията, която излиза от хората, от медиите, от бизнеса, от институциите, всички са на една обща хоризонтална информационна права. Това променя коренно комуникационната и информационната среда не само в България, но и в Европа", каза Пеловска.

В крайдунавския град доц. Иво Драганов и Яна Пеловска участват в седемнайсетото издание на медийния фестивал "Българската Европа". Той се организира от сдружение "Европейски пространства", с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, а основен партньор е Русенският университет.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във