Банкеръ Weekly

Общество и политика

В МАКЕДОНИЯ НЕ БЪРЗАТ С ШАМПАНСКОТО

Шест месеца след началото на македонската криза най-сериозното предизвикателство за региона на Южните Балкани е на път да бъде разрешена след подписаното споразумение между албанските и македонските политически лидери в Скопие. Но от сега е ясно, че македонските политици нямат причини да бързат с отварянето на шампанското. Поне докато не бъдат разрешени няколко ключови въпроса, записани в мирното споразумение. И преди всичко докато не стане факт разоръжаването на Армията на национално освобождение , амнистия за бунтовниците и трансформацията на АНО в легална политическа партия.
Македонският президент Борис Трайковски внесе в парламента предложение за промени в Конституцията на Република Македония. Процедурата за промени на конституцията ще трябва да приключи за 45 дни, колкото и е срокът за разоръжаването на бунтовниците от албанската Армия за национално освобождение. Драматични ще бъдат първите петнайсет дни след внасянето на конституционните промени в парламента. Тогава НАТО трябва да информира македонския президент Борис Трайковски, че една трета от терористичната формация АНО е разоръжена.
Истината е, че спокойни дни край Вардара не се очакват, въпреки подписаното рамково споразумение между албанците и македонците. Общо е мнението, че документът няма да бъде нищо повече от къс хартия.
Мирът бе миниран още при подписването му с декларацията на новопоявилата се Албанска национална армия, която се обяви против споразумението. Целта на новата военна албанска формация в Македония е обединение на всички албанци в единно държавно образование.
Независими анализатори смятат, че превръщането на Македония в протекторат на западния военен съюз е неизбежно и е поредна фаза от милитаризацията на Балканите. Натовската операция под кодовото наименование Необходима жътва няма да разреши македонския проблем, но ще засили антизападните и антинатовските настроения край Вардара. Анализаторите предвиждат сближаване на отношенията между Скопие и СР Югославия и Русия.

НИЕ СМЕ ЗА ПОДПИСВАНЕТО НА ТОЗИ ДОГОВОР

Бунтовническият командир Шпати от Армията за национално освобождение

Командир Шпати, как АНО се отнася към подписаното мирно споразумение в Македония?
- Политическият лидер на АНО Али Ахмети заяви, че не се съмнява в полезността на постигнатото в Охрид мирно споразумение. Ние сме за подписването на този договор.

Възможно ли е новообявилата се Албанска национална армия да дестабилизира духа на Охридското споразумение?
- Не смятам. Ние не сме правили изявления, че ще работим против постигнатото мирно споразумение в Охрид. Бяхме принудите за се защитаваме, когато ни провокираха славо-македонските??? органи за сигурност.

Кой представляваше АНО по време на охридските преговори?
- Искания на АНО бяха известни на обществото и ние знаехме какво искаме да постигнем. В Призренската декларация отпреди три месеца се съгласихме нашите искания да бъдат представлявани от легитимните албански партии. Това, че ние подкрепяме договора, е част от компромиса, който бе постигнат от политическите партии.

Пред Ройтерс вие заявихте, че АНО ще се трансформира в политическа партия. Какво ще е мястото й в политическото пространство на Македония?
- Това ще видим, но е ясно, че АНО ще се трансформира и част от АНО ще се занимава с политически въпроси, касаещи правата на албанците в Македония.

Мислите ли, че разоръжаването на АНО ще протече без проблеми?
- Ако другата страна не провокира проблеми и не ни предизвика, процесът на разоръжаване ще върви.

Кой, според АНО, е ключовият момент на мирното споразумение от Охрид - въпросът с езика, разоръжаването или политическата й трансформация?
- Процесът на политическата трансформация на АНО.

Това ли е най-важното, според АНО?
- Да. Мисля, че с разоръжаването няма да има проблем, защото то ще става паралелно с изпълнението на ангажиментите по мирния договор. Колкото се изпълнява договорът, толкова и ще се разоръжаваме. А чак след това ще пристъпим към политическото трансформиране на АНО.

Очаквате ли проблеми в македонския парламент при ратификацията на Охридското споразумение?
- Скоро ще видим.

След подписването на Охридското споразумение ще се стабилизира ли политическата ситуация в Македония?
- Това трябва да стане заради бъдещото на Република Македония.

Ясно ли е кои от бойците на АНО ще влязат в структурите на македонската полиция и армия, както е според клаузите на Охридското споразумение?
- Ще има конкурс и ще видим кой отговаря на условията за работа в органите за сигурност - полиция или армия. Както и кой може да работи в местната администрация.

Труден ли бе компромисът за употребата на албанския език в Македония?
- Ние бяхме по-толерантните. Направихме отстъпки - само и само да се стигне до сключването на политически договор и да не разширяваме етническо-политическата криза в Македония. Мисля, че ще се намерят сили, които да преодолеят натрупалите се недоразумения. Тези сили ще подпишат договора, който ще донесе края на кризата.

Има ли връзка АНО с новопоявилита се Албанска национална армия?
- Не. Нямаме връзка с това формирование.

Възможно ли е Албанската национална армия да дестабилизира отново ситуацията в Македония?
- Не вярвам това да е възможно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във