Банкеръ Daily

Общество и политика

В „Майчин дом“ ще се правят пренатални изследвания за генетични аномалии на плода

Приветствам усилията на доц. Иван Костов и екипа на „Майчин дом“ в страната ни да заработи първата лаборатория за неинвазивен скрининг. В нея ще се правят високотехнологичните пренатални изследвания, които в началото на бременността могат да покажат генетични аномалии на плода“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков при откриването на лабораторията и обновения Медицински център на лечебното заведение.

Д-р Пенков подчерта, че „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в страната - институция в областта на акушерството и гинекологията. В лечебното заведение се извършват около 4000 раждания годишно, като голяма част от тях са случаи, които изискват интензивни грижи и задълбочено проследяване.

При отложеното майчинство, което през последните години се наблюдава, се налагат допълнителни изследвания, носещи макар и минимален риск за жената и детето. До сега пробите се изпращаха за изследване в лаборатории в чужбина. С новата лаборатория за неинвазивен скрининг на „Майчин дом“ процедурите ще са достъпни за българските граждани, ще са по-щадящи – неинвазивни и ще спомагат за прецизната и навременна оценка на риска. Това стана ясно още от думите на заместник-здравния министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във