Банкеръ Weekly

Общество и политика

В ляво - война без мир

Първанов държи папка срещу Моника, Станишев - устав с член "самоизключване"

Войната за червения връх между президента Георги Първанов (2000 - 2012 г.) и лидера на БСП Сергей Станишев е на живот и смърт. Екшън планове се разработват и в двете братоубийствени армии.


Сценарият на АБВ е да бави колкото се може по-дълго топката, за да създаде структури в цялата страна, като ловко избегне изключването на основни играчи от БСП. Азбукарите щели да пропуснат атака на конгреса на 8 февруари, тъй като той ще стяга единствено редиците за евровота.


Но веднага след изборите за национален парламент, на следващия висш форум на партията, Първанов трябвало да се завърне на бял кон на "Позитано" 20.


Хората на Станишев са категорични. "Ако АБВ регистрира листата си за евровота, то членовете му автоматично се самоотлъчват от партията. Защото няма подобен пошъл театър - да работиш паралелно срещу отбора си." Линчуване и разправии нямало да има. Е, то както се казва, нагледахме се, наслушахме се, уморихме се, отвратихме се. Тепърва ще сме свидетели на трикове, целящи оцеляването на лидера.


Такава е в общи линии логиката на ордите.


Зад партийната завеса

До вдигането на бялото знаме се стига навръх Коледа. Тогава Станишев и Първанов са поканени в дома на известен наш политик. Домакините елегантно излизат, разчитайки на джентълменско споразумение между гостите. Първанов предлага на Сергей кариера в Брюксел, като обещава да му помага от София в качеството си на бъдещ шеф на БСП. Това, естествено, му е отказано. Вследствие на което бившият стопанин на Бялата къща решава, че ще направи всичко, за да върне столетницата на левите. Във времето до решаващия конгрес ще вади папки срещу съпругата на Станишев - Моника. Като по този начин категорично ще се стреми да докаже твърденията си, че БСП е заложник на икономическите интереси на семейството на сегашния лидер.


Така партийният развод е сигурен, но честната игра - под съмнение. Двамата няма как да се разделят по взаимно съгласие. Каквото и да се случи оттук насетне обаче, житейско правило е, че децата остават при майката. Тоест твърдият червен електорат, който никога не предава водачите си.


Първанов атакува пръв

Разположението на силите е следното. Станишев владее червената къща. Първанов набира скорост с малък и семпъл отбор. Със стари, познати до болка лица. Съмишлениците му в партията обаче твърдят, че всяка седмица към АБВ се присъединяват още и още функционери, владеещи червените структури по места лица - бившият кмет на Стара Загора Евгений Желев, лидерите на БСП в Монтана и Добрич Емил Константинов и Владимир Калчев и др. Дотук всичко изглежда колкото сериозно, толкова и като в басните на Лафонтен.


Нетърпението обаче може да изиграе лоша шега на Първанов. И да се стигне до резила бивш успешен лидер на БСП и бивш успешен президент да се самоизключи от партията - майка хранилница. Нищо че Първанов определя поведението на сегашното соцръководство като "мракобесническо", "нелепо", "смешно", "обидно" и "нелегитимно".


Инатът с алтернативната лява листа само ще удължи агонията. А връщане назад и ревизиране на решението няма да има. Калфин ще поведе няколко души към Брюксел в последния възможен, според закона, момент. Отделен е въпросът дали ще успее. Станишев не допуска това. Но за да се докаже и като председател на ПЕС, в сряда лично той щял да обяви, че повежда хорото на своите към Европа. После, по стар български обичай, шефът щял да се откаже от мандата си, в замяна на което ще е влекачът, вкарал верен нему социалист в Европейския парламент.


Нещо, с което Първанов не може да се похвали.


Същото важи и за Румен Петков, другия вече бивш ключов играч от "Позитано" 20 и бивш председател на предизборни щабове от предното управление на Станишев.


Интригата "Пеевски пази Станишев"

Вътрешният апаратчик Петков обаче е категоричен, че в един момент БСП ще трябва да избира между Първанов и Пеевски. Защото медии на несъстоялия се шеф на ДАНС "изливат нечовешката помия срещу Георги". Защото тази прегръдка с мандатоносителя Станишев била задушаваща за БСП.


Ето например какво каза в сряда Петков: "Днес ще опитам да получа официално писмо от председателя с обяснение защо и как ще бъда изключен. Но срещу нас явно се води война, има втвърдяване на позицията." Петков е убеден, че ако азбукарите в БСП бъдат изключени на партийния пленум в събота (1 февруари), това ще е световен прецедент. Тъй като нямало да ги изключат по член за неизпълнение на партийни решения. Именно ръководството на БСП, според него, не работело по куп въпроси, записани в конгресните решения - за диалог, за премахване на плоския данък, за АЕЦ "Белене". И както се казва, дойде си на думата.


По самопризнания на лидери на АБВ, тъкмо "Белене" е техният приоритет. А по каква причина червените срамежливо гледат натам вероятно ще научим във времето.


Генерала удря другарите

Има и още нещо. На социалистите им предстоят тежки сражения с ГЕРБ. АБВ ще откъсне малко, но жива плът от тях и ще опита да я присади в своите редици.


Що се отнася до Първанов и Борисов, те биха си партнирали в политиката. Но ще им се наложи да почакат. Защото поне засега пътят за превземането на соцпартията отвътре е "в ремонт".


Длъжни сме да припомним обаче, че табиетът на Генерала е да прикотква и обещава. Но не умее да чака. Така че накрая удря шут на другарчето си. Справка - Янето Янев, Мирослав Найденов, Искра Фидосова, Волен Сидеров... и т. н. Списъкът тепърва ще се допълва.


Що се отнася до Станишев, той ще трябва да даде отговор на съпартийците си защо все още включва в листите на столетницата кандидати от т.нар. гражданска квота. Наскоро лидерът на ПЕС призна, че "хрумката" е на Георги Първанов. Да, председателят не е врачка, за да предвиди например, че депутат от неговата гражданска квота след време ще се окаже и пръв барековец (Румен Йончев отива в "България без цензура"). Обаче би могъл да разчете максимално следизборната лоялност.


Казват, че подчинените се еманципират трудно. Със сигурност е така - и за редовите партийни членове, и за президентите!

Facebook logo
Бъдете с нас и във