Банкеръ Daily

Румен Радев

В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават милосърдието

В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават солидарността, милосърдието и взаимопомощта между хората. Това заяви президентът  Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Срещата е част от диалога на държавния глава с традиционните вероизповедания у нас и знак на уважение към религиозната традиция на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание в България, на които предстои да отбележат празника Рамазан Байрам.

Всяка година президентът е символичният домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец Рамазан. През 2020 г. провеждането й е възпрепятствано от въведените епидемиологични мерки и бе изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората, подчерта д-р Мустафа Хаджи. Той добави, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят – с политика, с религия, с медицина.

Обща бе позицията, че поемането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото. 

Главният мюфтия посочи, че това не е голяма сума за една държава, но е с огромно духовно и социално значение.

Обсъдена бе и перспективата обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във