Банкеръ Daily

Общество и политика

В края на април ще има свободен избор на ваксини

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. "Трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да постигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество", уточни той.

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес през всички канали, подчерта Кунчев и допълни, че през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „Джонсън&Джонсън“, която е по-лесна за използване, тъй като не изисква съхранение при толкова ниски температури.

"Утре се очакват 151 000 дози от производителя „АстраЗенека“. Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация", коментира и министър Костадин Ангелов.

Днес у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Модерна".

"Ще бъдат отворени местата, които не крият риск", каза Ангел Кунчев по повод предстоящото отпадане на някои противоепидемични мерки от 1 април. По думите му около милион, милион и половина българи вече имат имунитет.

„Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, за да доведе до намаляване на темпа на нарастване, което и наблюдаваме през последната седмица. Така че продължаваме много внимателно да търсим баланса и, ако забелязвате, отваряме това, което не крие риск – заведенията – само откритите пространства, фитнеси, спортни зали, танцови, там където хората могат да намерят някакъв отдушник от безкрайната умора от всички мерки, които вече година търпят“, обясни той.

Доц. Кунчев предупреди, че ново затягане на мерките е възможно, ако заболеваемостта от COVID-19 отново започне да се повишава. По думите му това в момента е преодоляно и се върви към плато.

На национално ниво броят на хоспитализираните започва да намалява, отчетоха здравните власти. В две трети от областите в страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците, посочи още доц. Кунчев. „Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма“, категоричен е той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във