Банкеръ Daily

ЦИК обсъжда:

В кои секции ще има втора машина за гласуване на 14 ноември

ЦИК обсъжда в кои от секциите във страната и в чужбина да се постави втора машина за гласуване за изборите на 14 ноември , които ще са едновременно за парламент и за президент и вицепрезидент.

Предложенията са две, а решението се очаква да бъде взето до края на деня.

Проектът на решение, представен пред ЦИК, бе втора машина да се постави в секциите, в които през юли гласувалите са били повече от 299, но заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров предложи втора машина да има там, където са гласували над 350 на предходните парламентарни избори.

"Не мисля, че трябва да се, условно казано, надува броят  на машините, защото това е в полза на производителя, на доставчика и прочие. Никой не е правил експерименти колко време ще отнеме и така нататък. Ние имаме възможност да удължим специално изборния ден, ако случайно се случи така, че до 8.00 не могат да гласуват или има останали избиратели", аргументира се той.

На работно обсъждане вчера е било договорено втора машина да има в секциите с над 299 гласували през юли, а аргументът е бил дългото време, необходимо за вот „две в едно“ на 14 ноември, обясни заместник-председателят  Росица Матева.

"Мисля, че на всички ни е ясно, че трябва да предвидим поне двойно повече време от това, което беше необходимо на 11 юли. Не надуваме броя на машините,  а предоставяме възможност и спокойствие, както на нас, така и на избирателите, че във всеки един момент, в който отидат на изборите, имат такава възможност. Възможно е да има струпване в края на изборния ден и една от тях да не е достатъчна", каза Матева.

При този вариант ЦИК ще трябва да осигури още 2 500 машини, стана ясно от обсъждането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във