Банкеръ Weekly

Общество и политика

В кабинетите на Борисов не виреят експерти

Бисер Петков

Дежурният номер на премиера Бойко Борисов да си измива ръцете с някой министър заради забатачен проблем или гръмнал скандал явно вече не минава. Видяхме го с подадената и оттеглена оставка на енергийния министър Теменужка Петкова заради съмнителната сделка с ЧЕЗ на Гинка Върбакова. Зад Петкова застанаха коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти", пък и  за обществото беше ясно, че тя е "бушон" на Борисов за замазване на положението и успокояване на емоциите.

Никой не се съмнява, че именно Борисов е притиснал социалния министър Бисер Петков да си подаде оставката, която първоначално беше светкавично приета. Така премиерът се надяваше да тушира създалото се напрежение около майките на деца с увреждания, чиито палатков лагер пред Народното събрание загрозява европредседателството Му и привлича любопитството на европейските чиновници, намиращи се в страната ни. На всичко отгоре протестът на тези родители се разрасна `- в Бургас, Варна и други градове също облякоха черни фланелки с надпис "Системата ни убива" и пуснаха черни балони в небето.

Само че номерът не мина! Самите майки на деца с увреждания и синдикатите скочиха мощно в защита на министъра. "Бисер Петков е единственият социален министър, който прояви към нас човещина", заявиха жените, борещи се за достоен живот на техните деца. Те недоумяваха защо след като Законът за личната помощ е готов и Бисер Петков е обещал, че ще бъде внесен в парламента другата седмица, изведнъж министърът си е тръгнал. Според тях с оставката на Петков проблемите на хората с увреждания не се решават, а се задълбочават.

Ласкаво се изказаха за Бисер Петков и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и ресорният му вицепремиер Валери Симеонов:  "отговорен, изключително диалогичен, балансиран, съвестен човек, добър професионалист, рядко възпитан и интелигентен човек за нашите времена". Те напомнят, че той дълги години е бил управител на НОИ и е много добре запознат с проблемите и на майките, и на децата, и на пенсионерите, и на безработните, и на социалнослабите.

"Къде е заровено кучето" в прав текст посочи Ваня Григорова, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, като представител на КТ "Подкрепа". "Причината е, че законът, който те (майките на деца с увреждания) искат да бъде приет, е свързан с разходи - 300 млн. лева". И най-вероятно те се свидят на финансовото министерство. Според синдикалния експерт категорично трябва да има дълбоки промени в правителствената политика, за да може Законът за личната помощ да влезе в сила. По думите й Петков може да напише добри поднормативни актове, но срещу тях трябва да стоят пари.

"Ако няма възможността това да се случи чисто финансово, той (социалният министър)  просто няма как да изпълни такива обещания. Само да припомня, че борбата срещу фалшивите "инвалидни пенсии" се води само и единствено заради това да могат да се спестят средства и да се увеличи минималната пенсия, за да вземем от едни нуждаещи се и да дадем на други нуждаещи се, т.е. да запазим цялостната рамка. Ако продължаваме с този подход, г-н Петков няма как да изпълни обещанията, които е дал", разясни Григорова.

Значи, нищо ново в третото правителство на Бойко Борисов. За да се направят реални реформи в даден сектор, са нужни пари. Но премиерът не иска да прави реформи, а само да запушва дупки и тези същите пари да изтичат в пясъците. Но пък държавата няма да се друса, няма да има засегнати и недоволни, на които да се обяснява защо реформата е нужна и да бъдат убеждавани да я приемат. "Стабилността" на властта Му се пази най-лесно именно така - парите, с които може да се направят реформи, се дават на пожар на различни браншове и граждански групи, за да се потуши временно напрежението.

Но  проблемите не се решават дългосрочно с панически действия, те само се задълбочават. И тогава професионалистът, който се е хванал на приказките на Борисов, че ще му се даде възможност да направи реформа, щом има идеи и концепция, си хвърля оставката и си тръгва.

Именно затова си тръгна през 2012-а от първия кабинет на Борисов здравният министър Стефан Константинов. В мотивите за оставката си той изтъкна липсата на подкрепа за работата му като министър от страна на управляващата партия и възпрепятстване на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването. Публична тайна беше, че основната спънка пред добрите намерения на д-р Константинов беше финансовият министър Симеон Дянков. Затова сега не трябва да се чудим, че шест години по-късно здравеопазването е в катастрофално състояние и вече има цели области без адекватно медицинско обслужване.

През 2015 г. - при второто правителство на Борисов, оставка хвърли професионалистът Веселин Вучков, който също беше повярвал, че ще му разрешат да реформира МВР и да смени неподходящите кадри с подготвени хора за съответните постове. Ставаше дума за ключови постове - на главния секретар на вътрешното ведомство и на шефа на ДАНС. Така стана ясно, че Бойко Борисов не иска да пипа нищо и никого в любимото му ведомство. Затова оттогава за ръководители на МВР слага хора, които хал хабер си нямат от специфичната му работа, за да може премиерът на ръчно управление лично да дърпа конците. И Румяна Бъчварова, и сегашният министър Валентин Радев просто сядат на столчето, за да не стои празно в заседателната зала на Министерския съвет.

Първият социален министър, който напусна поста си през 2016-а, беше Ивайло Калфин. Като представител на АБВ във втория кабинет на Борисов той беше и вицепремиер. Освен поради политически различия между неговата партия и ГЕРБ  Калфин се оттегли и заради създаваните му трудности в работата за повишаване доходите на хората.

Миналата година по неясни причини от третото правителство на Борисов си тръгна друг здравен министър - проф. Николай Петров, също признат професионалист в лекарското съсловие и добре запознат с проблемите в системата, която трябваше да управлява.

Друг министър на здравеопазването - Божидар Нанев, стана курбан още през 2010 г. заради скандал със закупени ваксини. Последвалите проверки от прокуратурата показаха, че закононарушения няма, но очевидно беше засегнат нечий голям интерес.

Здравеопазването е един от камъните, които тежат на врата на Бойко Борисов. Но вместо секторът да се реформира - колкото и болезнено да е това, премиерът предпочита да стовари вината за всички неудачи и затъване върху съответния министър. Той да изгори като "бушон", а властта да си спечели още малко политическо време.

Хората на България и социалната сфера никога не са били приоритет на Бойко Борисов и ГЕРБ. Точно обратното - бедните, пенсионерите, хората с увреждания, хронично или тежко болните се възприемат като тежест за бюджета. Според оперираните от социална чувствителност управници през последните десетина години тези български граждани "изяждат" парите за магистралите и за другите благини, които премиерът би могъл да ни построи чрез провеждане на обществени поръчки, разбира се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във