Банкеръ Daily

Общество и политика

В града под тепетата - в очакване на наградата „Мелина Меркури“

Всеки момент се открива последното събитие в рамките на мащабната инициатива „Пловдив – европейска столица на културата 2019“. То бе предвидено в програмата, макар и официално едногодишният мегапроект да бе закрит на 12 януари с предаване на титлата „европейска столица на културата“ на Риека и Голуей. 

Настоящото събитие ще се проведе в пловдивската галерия „Капана“ от 18.00 часа.

Изложбата е озаглавена „Избрано от фонда на община Пловдив. Графика“. Тя представлява селекция от 116 графични творби и рисунки, придобити през последните тридесет години и дава възможност да се видят класически и нетрадиционни печатни техники.

Организатор е Градската художествена галерия в Пловдив. Сред изложените графики са творби на Йоан Левиев, Димитър Киров, Кольо Карамфилов, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Недко Итинов, както и на творци от чужбина, имали изяви в Пловдив.

С графичната изложба общината продължава инициативата да представя творби от фонда си, нещо, което тя започна миналата година с изложба на 250 живописни платна.

След това събитие в града под тепетата вече спокойно могат да помислят за наследството от „Пловдив – европейска столица на културата“ - трите милиона лева от наградата „Мелина Меркури“, която пловдивчани спечелиха за своята упорита работа по реализацията на инициативата и която им бе присъдена от международното жури на Европейската комисия. Средствата следва да се разпределят за културното съдържание в Пловдив след 2019 г. и да осигурят продължителността на мащабния проект.

Към момента обаче не е ясно в какви проекти тези средства ще бъдат вложени.

Предстои да се създаде общински фонд за подпомагане финансирането на проекти по програма „Творческа Европа“.

Отделно и независимо от наградата „Мелина Меркури“ от община Пловдив са заложили в културния календар на града бюджет в размер на около 2 млн. лева – от тях 250 хиляди лв. са предвидени за археологически проучвания, 300 хиляди лв. са за сцената и осветлението на Античния одеон, 150 хиляди лв. - за изготвяне на технически проект за кино „Космос“ и за превръщането му в Център за култура и изкуство, както и за ремонт на сватбената зала „Лотос“ в бившия Дом на новороденото.

Припомняме, че преди година от пловдивската гилдия на архитектите настояха зала „Лотос“, трансформирана в Дом на динозавъра и приютила бутафорни праисторически животни, да стане културен център. Залата е изградена с първокачествен мрамор през 1973 г., а един от архитектите, работили по нея, арх. Димка Танева, още преди години категорично се обяви против намерението на общината да използва „Лотос“ за експозиция на динозаври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във