Банкеръ Daily

Общество и политика

В годината на COVID-19 "Музикаутор" с рекордни приходи

През 2020 година сдружението за колективно управление на права "Музикаутор" е постигнало приходи в размер на 8 793 152 лева - те са рекордни спрямо други години. Като цяло организацията задържа ръст вече четвърта поредна година. Това става ясно от годишния отчет на организацията на композитори и автори, който бе публикуван днес.

"Музикаутор" отчита и какви мерки е предприел спрямо пандемията - сред първите е била подкрепа на бизнеса от сектора на туристическите и търговски обекти. В момента този бизнес може да се възползва от редица облекчения по отношение на заплащането на авторски права за музика в своите обекти. Независимо от подкрепата, "Музикаутор" отчита, че е успял да гарантира приходи за авторите от сектор ХОРЕКА в размер на 1 082 652 лева.

От друга страна в сектора на концертите спадът на приходите спрямо 2019 г. е 67% и те са в размер на 229 925 лева. Като цяло и световните тенденции по време на пандемията са за свиване на пазара в сектора между 60% и 80 процента. Междувременно организацията отчита, че е работила с цел изграждане на дълготрайни взаимоотношения със заинтересованите страни, като е подписала рамково споразумение със сдружение „Сцена Музика“, с общото желание да се работи за изсветляване на бизнеса и налагане на нов етичен кодекс в помощ на промоутърите. След преговори е било постигнато съгласие за нова тарифа на "Музикаутор" за авторските възнаграждения от концерти, която впоследствие е била утвърдена от министъра на културата Боил Банов.

"Музикаутор" отбелязва като позитивен факт това че, противно на очакванията за спад в продажбата на физически носители на музика, през 2020 г. е била събрана рекордна сума за авторски възнаграждения от 177 433 лв. и е бил постигнат ръст от 34% спрямо предходната година.

За първи път "Музикаутор" е сключил договор с Facebook за музикалното съдържание в платформите Facebook и Instagram, както и за функционалността „Аудио библиотека“ в двете социални мрежи. Въпреки сериозното развитие на пазара на дигиталните платформи предизвикателство за "Музикаутор" се е оказало лицензирането на платформата HBO GO. След 5-годишни неуспешни преговори се наложило "Музикаутор" да потърси защита на правата на авторите на филмова музика, завеждайки три дела за непозволено увреждане срещу HBO Europe и HBO България, които разпространяват услугата чрез Telenor, A1 и Vivacom. Впоследствие през 2021 г. Telenor сключва лицензионен договор и делото срещу оператора е прекратено, но услугата, разпространявана от A1 и Vivacom, и в момента е без музикален лиценз.

"Музикаутор" е реализирал ръст от 43.5% спрямо 2019 г. в сектора на телевизиите и приходите през 2020 г. са в размер на 3 956 296 лева. Ръстът се базира на разсрочването на задължения за минал период и активните действия спрямо по-малки ползватели. За "Музикаутор" основно предизвикателство в сектора продължават да бъдат морално остарелите тарифи за ефирни и за кабелни и сателитни телевизии, които чакат своята актуализация в единия случай - от 2001 г., а в другия - от 2006 година насам.

През 2020 г. "Музикаутор" е успял да запази плавен ръст на приходите в сектора на радиостанциите, които са в размер на 1 806 635 лева. Организацията отбелязва, че е стартирала мащабна кампания за подобряване качеството на изпращаните от медиите отчети за излъчваните в програмите произведения, в рамките на която са били организирани обучения за представителите на медиите. Годината е била белязана от стабилизиране и развитие на партньорските отношения между БНР и "Музикаутор", като обществената медия е припознала и подкрепила изцяло инициираната от "Музикаутор" кампания.

Освен това "Музикаутор" е продължил да работи за доизграждане на първия български автоматизиран софтуер за разпределение MUSIT, който осигурява до 70% автоматизация на процесите по разпределение и повишаване на автоматизацията с всеки нов работен процес. Разпределението на авторските възнаграждения през 2020 г. е извършено почти изцяло чрез MUSIT, като тенденцията е системата да става все по-комплексна.

В началото на септември 2020 г. "Музикаутор" е открил онлайн портал за автори, благодарение на който всеки член на "Музикаутор" има възможност да прави справки за репертоара си, да регистрира нови произведения и да прави преглед на възнагражденията си.

В сесия 2020 на Културния фонд на дружеството са били отпуснати 300 000 лева за проекти за създаване и вече създадени нови произведения, с които са били подкрепени 102 проекта и техните екипи. Като отговор на кризата с COVID-19 "Музикаутор" е открил и специална сесия на Социалния фонд на дружеството, с която е била осигурена подкрепа на най-нуждаещите се членове на "Музикаутор".

Освен успехи, "Музикаутор" отчитат и неуспехи - един от тях е непостигналата целите си кампания „За повече българска музика в ефира“ - за въвеждане на квота от 1/3 за българска музика в медиите. От "Музикаутор" припомнят, че според национално представително изследване на „Алфа Рисърч“, направено по негова инициатива, 72% от хората искат да слушат в българските медии повече музика на български език и имат очаквания 6 от 10 песни да са именно български. В крайна сметка поради липса на политическа воля и на дългосрочна визия за развитие на 28 май 2020 г. Комисията по културата и медиите в парламента отхвърля предложението.

В заключение от "Музикаутор" отчитат, че в България вече 10 години няма Национална стратегия за развитие на културата, а пасивността на отговорните институции се задълбочава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във