Банкеръ Daily

Общество и политика

В Германия българите гласуват в 69 секции

Избирателната секция в Бон. Снимка: Биляна Михайлова

Българите в Германия гласуват на тези избори в 69 секции, 12 от които са в Северен Рейн - Вестфалия. В секцията в Бон стотици се възползваха от шанса в името на промяната, съобщава Дойче Веле.

„Осмисля се!“, трябва да си е казал Мирон Миронов, инициатор за откриването на избирателната секция в Бон, на когото немалко от дошлите да упражнят правото си на вот днес специално благодаряха. Има висок интерес – хора да гласуват идват от целия регион, а не само от Бон, отлична организация, благодарение на десетимата доброволци, и нещо много важно – никакви проблеми с партийни парашутисти, от каквито се оплакват в много други секции в чужбина.

Гласуването върви без излишна тържественост – то се провежда в една спортна зала, но в случая важна е не формата, а съдържанието: 180 души са се регистрирали предварително онлайн, но много повече се очаква да пуснат бюлетина, защото до 14 ч.  вече бяха гласували 270 човека, потвърди за ДВ Мирон Миронов. На секцията са доставени достатъчно бюлетини – 1000 на брой, които представител на МВнР има за задачата да отнесе след края на изборния ден. Само една партия се е възползвала от законното си право да включи свой представител в избирателната комисия.

„Радвам се на шанса, иначе с малко дете не би било удобно да се пътува надалеч –- както се е случвало, когато най-близката секция беше във Франкфурт. Не вярвам чрез тези избори да се промени нещо, но се надявам, т.е. надеждата ни накара да дойдем да гласуваме“, казва Йордан Димитракиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във