Банкеръ Daily

Общество и политика

В ГЕРБ започвало ново летоброене според Първан Симеонов

Бойко Борисов дължи властта и политическото си дълголетие на факта, че за разлика от партията, не губи връзка с терена. Прави, както сам го казва, собствена социология. Много често дори е контра на партията си. Това заяви пред БНТ политологът Първан Симеонов. Той припомни, че преди време е посочил, че ще се случат две неща.

Първо, че премиерът Борисов ще се възползва от казуса „Апартаментгейт“, за да изтласка Цветан Цветанов и да си възвърне контрола върху партията.

Второ, че в ГЕРБ има белези на самозабравяне. Например, промените в Изборния кодекс, чрез които се опитаха да обезсмислят преференциалното гласуване. Политологът обясни, че самозабравянето идва от загуба на чувствителност към общественото мнение. Всъщност, това го каза и премиерът.

„Сега започва ново летоброене в ГЕРБ. По резултатите от местните избори ще си проличи какво е представлявал Цветан Цветанов за партията. Борисов трябва да мисли креативни варианти за предстоящия вот, защото на места кандидатите на ГЕРБ се изтъркват”, посочи още изпълнителният директор на „Галъп”.

Първан Симеонов коментира и положението в социалистическата партия. Според него проблемът е, че Корнелия Нинова е сложила всички инакомислещи в единия ъгъл. „Най-голямата тактическа грешка е да събереш противниците си на едно и да им връчиш знаме в ръцете. Все пак тя, като че ли започна да преосмисля този подход и се опитва да приобщи част от хората от вътрешната опозиция”, обясни политологът. По думите му Нинова укрепва властта си в партията и за момента БСП май няма по-добър вариант за лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във