Банкеръ Daily

Общество и политика

В ГЕРБ винаги сме готови за избори, твърди Десислава Атанасова

"Партия ГЕРБ винаги е готова за избори и това сме го показвали много пъти", заяви пред БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ във връзка с датата на предстоящите парламентарни избори, която трябва да определи президентът Румен Радев. Тя подчерта, че от управляващата партия не се ядосани на държавния глава, но подчерта, че в политиката се носи отговорност за взети решения.

"Редно е каквото и да е решение, когато се обосновава, то да се прави публично. Повече от година не е имало Консултативен съвет по национална сигурност. ... Нелогично е това, че президентът си променя мнението", каза Атанасова и цитира по памет изявление на президента от 7 декември. ("Парламентарните избори не трябва да бъдат отлагани, а да се проведат в срок, а срокът за това е 28 март", коментира Румен Радев пред журналисти на 7 декември - б. р.)

По думите на Атанасова президентът трябва да запознае обществото с мотивите си, а не "да се крие зад пандемичните мерки или евентуални бъдещи рискове".

Тя подчерта, че от ЦИК са заявили готовност, както и Общественият съвет към нея, по отношение на провеждането на изборите. "Няма някой, който да твърди, че изборната администрация или централната власт да не се справят", отбеляза депутатката.

Десислава Атанасова прогнозира, че дори и до 28 март страната ни да бъде много по-подготвена за избори в условия на пандемия, защото ще има вече голяма група ваксинирани хора. "Виждате вече пореден ден тенденциите на намаляване на заболелите са изключително добри", посочи тя.

Атанасова подчерта, че в момента има действащ текст в Изборния кодекс, свързан с гласуващите в лечебните заведения, има текстове и за гласуващите в дома си. "До указа на президента, който трябва да излезе до края на януари, парламентът би инициирал спешна законодателна промяна по отношение на карантинираните граждани. В това увери вчера и председателят на Народното събрание", допълни депутатката от ГЕРБ.

Тя определи въвеждането на гласуване по пощата като голяма крачка за промяна в изборното законодателство. "Не е редно в краткото време до изборите, независимо дали ще са през март, или през май... Няма време за обществено обсъждане. Още е далече България от гласуване по пощата, това е мое лично мнение", заяви Атанасова.

Във връзка с предстоящата предизборна кампания тя посочи, че ГЕРБ не общуват с избирателите си кампанийно, а непрекъснато и имат добри партийни структури по места.

Все още няма подписано споразумение между ГЕРБ и СДС за съвместно явяване на изборите, а се водят преговори, уточни Десислава Атанасова в отговор на въпрос дали двете партии ще се явят заедно на предстоящите парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във