Банкеръ Daily

Елена Йончева:

В европарламента ще има дебат за върховенство на закона в България

Върховенството на закона в България ще бъде обсъждано в пленарната зала на Европейския парламент. Това ще се случи през първата седмица на октомври. Новината съобщи евродепутатът Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Според нея България ще понесе последствия заради корупцията и правителството не трябва да си прави „никакви илюзии“.

„Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение", каза Йончева пред bTV. Тя обясни, че дебат ще има, защото „на страната ни се гледа по различен начин“.

"Българите не бива да бъдем наказвани за това управление и затова Борисов трябва да си отиде. Ние трябва да направим всичко възможно нови борисовци да не се появяват", заяви евродепутатът. Според Йончева е показателно, че на вчерашното заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) критично за България са се изказали евродепутати от всички парламентарни групи с изключение на ЕНП, от която е управляващата партия ГЕРБ.

Евродепутатът от квотата на БСП посочи още, че в Европейския парламент се говори все повече за върховенството на закона в България заради продължаващите вече над два месеца протести срещу кабинета на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ – няма голяма европейска медия, която да не пише за протестите у нас.

„Можем да се сравняваме с Беларус, защото имаме авторитарен режим“, каза Йончева.

Пропомняме, че вчера представителите на Европейската комисия отказаха да говорят пряко за протестите в България в Европейския парламент, след като евродепутати отправиха въпроси за подхода на ЕК към страната ни. Зам.-председателят на еврокомисията Вера Йоурова пък не отговори дали вижда реален напредък в борбата с корупцията в България.

Във връзка с протестите в страната Йоурова каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Тя уточни също, че комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните членки.

Зам.-председателят на комисията добави, че Механизмът за сътрудничество и проверка продължава и на 23 септември ще излезе официален доклад, в който ще се опише състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Той ще включва още наблюдение върху съдебната система и медийната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във