Банкеръ Daily

Проф. Радка Аргирова:

В Европа ще приключат с Омикрон през май, в България - към края на годината

Пикът на Омикрон предстои - вероятно до 2 седмици, след което ще започне спад, прогнозира вирусологът проф. Радка Аргирова, която е и съветник на премиера по въпросите, свързани пандемията от Covid-19.

"Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до нова година това ще стане", обясни проф. Аргирова.

Вирусоложката подчерта, че е изключително рано да се маха зеленият сертификат.

"Ако зеленият сертификат остане - от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга - може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече", посочи пред БНТ Аргирова и добави, че сертификатът за антитела остава.

По думите й хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, силно се различават -  тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт. Проф. Аргирова акцентира също, че смъртността в страните с високо ваксинационно покритие е в пъти по-ниска.

"Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, допълни тя.

Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората. Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон - не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза, отбеляза експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във