Банкеръ Daily

Петър Витанов:

В Европа постепенно вървим към колективен имунитет

Постепенно вървим към един момент, в който европейските граждани ще достигнат до така заветния колективен, или стаден имунитет, когато няма да се налага повече да затваряме граници. Това каза в интервю за БНР евродепутатът Петър Витанов.

Витанов е категоричен, че до хаоса от началото на пандемията през миналата година няма да се стигне отново.

„И дори на локално ниво да има някакви рестрикции, някакво затваряне, то по никакъв начин няма да достигнем нивата, които тези рестрикции имаха само преди една година“, допълни той.

Според Витанов влизащият в сила от днес зелен ваксинационен паспорт (ваксинационен сертификат) е „добра възможност за подобряване на свързаността и за улесняване на пътуването“.

„Това беше добро решение, което дава тласък на връщането на нормалността“, подчерта той.

Навсякъде могат да останат спецификите на отделните страни членки. Правото да ограничаваш пътуването е право на всяка страна членка, уточни евродепутатът.

„Но с въвеждането на тези правила условията на пътуване се унифицират. 27 държави ще спазват тези минимални стандарти, които фигурират в сертификатите. Няма да я има вече тази карантина, значително ще се улесни пътуването, ще се даде тяга на туризма“, изтъкна Витанов.

"Предишното правителство направи серия от грешки с подбора на ваксини и липсата на информационна кампания и стигнахме до момент, в който България е най-скептичната държава от Европейския съюз, що се касае до ваксините", смята Петър Витанов.

„И с най-много ваксини, които стоят“, допълни той.

Според Петър Витанов „вече имаме все по-малко данни за възникнали странични ефекти“ от ваксините, което би трябвало да успокои хората.

Евродепутатът се позова на европрогнози, че през август над 90% от новозаразените с коронавирус ще бъдат носители на Делта варианта, или т.нар. индийски вариант на вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във