Банкеръ Daily

Цитат на деня:

"В Европа и САЩ при такъв силен снеговалеж пътят се затваря"

При почистването на републиканските пътища при снеговалежа в неделя са спазени техническите изисквания. Два часа след спиране на валежа е срокът за почистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги, обясни пред журналисти председателят на Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, цитиран от ведомствения пресцентър.

Той подчерта, че практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж какъвто имаше вчера, пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение. Инж. Глосов посочи, че правилата за движение трябва да се спазват и даде пример с шофьори на ТИР-ве на автомагистрала "Хемус", които въпреки забраната за движение са навлезли  в участъка и са блокирали трафика за часове. Други водачи пък са карали в аварийната лента и се е налагало шофьорите на снегорини и влекачи да ги  молят да освододят лентата, за да могат да минат пред тях.

Инж. Глосов съобщи, че за закъснение при снегопочистването на участъка от АМ "Струма" на територията на област Кюстендил ще бъде санкционирана снегопочистващата фирма. В момента се прави анализ на извършената от нея работа. По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг инж. Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват.

Относно мобилното приложение за актуална пътна обстановка ЛИМА инж. Глосов посочи, че има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му относно внедряването на  новите технологии. Водят се разговори с разработчика, които се опитва да ни изнудва като иска безумно висока цена за поддържане на приложението, каза председателят на УС на АПИ. Той  подчерта, че ще се направи всичко, което е възможно приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол системата, за да се дава навременна и единна информация на шофьорите.

Относно публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг той заяви, че подобна дейност е недопустима и е извършена без знанието на Агенция "Пътна инфраструктура". Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за своя сметка, когато метеорологичните условия позволяват, увери той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във