Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

В EMA не е подадено заявление за разрешаване на "Спутник V"

Към момента в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) няма подадено заявление за разрешаване за употреба на руската ваксина "Спутник V". Това каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Членовете на комисията все пак прие Проект на решение за възлагане на Министерския съвет за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители.

Решението на Министерството на здравеопазването за осигуряване на руската ваксина е отрицателно, защото съгласно действащото законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява този продукт, той трябва да е разрешен за употреба по общностна или национална процедура. За да бъде прилагана в страната ни руската ваксина, е нужно да отговаря на определени нормативни изисквания и одобрение от страна на ЕМА, посочи Ангелов. През май се очаква от ЕМА да бъде извършена инспекция на производителя на руската ваксина за спазване на добра производствена практика, добави той.

Към момента в страната ни има достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, каза здравният министър в оставка и допълни, че Министерството на здравеопазването не е против "Спутник V", но проблемът е законов, на национално ниво, който трябва да бъде решен. "Ако приемете такъв законов текст, няма проблем да се случи, но проблемът е регламентът, който императивно казва, че процедурата трябва да бъде централизирана. Нося лична отговорност, отговорност и като министър и не мога да предприема действия, които са в противоречие със законодателството", подчерта ресорният министър.

От парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че няма да участват в гласуването, защото този проект носил същите белези и недостатъци, каквито е имало и при предишното му обсъждане от Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във