Банкеръ Daily

Общество и политика

В ефира на 44 програми на БНР представят нова българска музика за 1.7 млн. лева

Дойде време всички търговски организации и медии, плащащи отчисления към "Музикаутор" да чуят до какво са довели част от вноските им.

От 2014 г. досега "Музикаутор" са подкрепили с близо 1.7 милиона лева - отделени средства в културния им фонд - над 500 проекта на български автори. Става дума за произведения от всички жанрове - от поп, рок, фолклор, до класическа музика. Проблемът е, че много малко от тази нова музика е станала достояние на слушателите.

"Техният ефир е ограничен. Има радиостанции, които изобщо не пускат българска музика“, обяви Ясен Козев - председател на Управителния съвет на "Музикаутор" в ефира на БНР, където заедно с и.д. генералния директор на Националното радио – Милен Митев, представи съвместната им инициатива.

Става дума за рубриката "Земя на таланти", която ще се излъчва в 44 предавания във всички ефирни програми на БНР.

„Като обществено радио ние решихме, че това е една прекрасна инициатива, тъй като създаването, разпространението, популяризирането и съхраняването на българската музика е част от обществената мисия на БНР“ - подчерта Милен Митев. Той поясни, че в реализацията на проекта от страна на радиото ще участва програмна дирекция "Музика" и музикалните редактори.

В рамките на рубриката освен новите поп и рок парчета, класика и фолклор, ще бъдат излъчвани и интервюта с техните създатели, които ще споделят своето вдъхновение и мотивация.

Това е изключително важно за самочувствието на музикантите във времето на пандемията, когато мнозина от тях, доведени до просешка тояга, по думите на Ясен Козев, е трябвало да работят какво ли не - само и само за да изхранят себе си и семейството си.

А ето къде може да чуете новите български произведения:


 • Програма „Хоризонт“: „Бъди какъвто си“, „Пулсиращи ноти“, „12+3“, „Алегро виваче“, „На бис“, „Закуска на тревата“, „Имат ли песните спиране“, „Двуглас“ и „Рано в Неделя“

 • Програма „Христо Ботев“: „Трезор“, „Жълтата подводница“, „Метроном“ и „Жива вода“

 • Радио Благоевград: „Евротоп“, „Днес“, „Магията на музиката“ и „Неделен мегдан“

 • Радио Бургас: „Живея в град невероятен” и „Странджа пее”

 • Радио Варна: „Джем сешън“, „Улица Събота“, „Може би „Да“, „Студио Класика“, „Фестивалите“, „Съботна трапеза“ и „Срещи в 7/8-ми“

 • Радио Видин:  „Музикални посоки“, „Свободна зона“, „Музикална зона“ и „Класик час“

 • Радио Кърджали: „Дискотека“, „Хоризонти“ и „Полет над Родопите“

 • Радио Пловдив: „МР3 формат“, „Радио Пловдив класик“ и „От дума на дума“

 • Радио София: „Моята друга музика“, „Чуй света“ и „Радиокафе“

 • Радио Стара Загора: „БГ зоната“, „Класика за всички“ и „От извор се песен лее“

 • Радио Шумен: „Фулмакс“ и „Оттука започва денят“

Facebook logo
Бъдете с нас и във