Банкеръ Daily

Общество и политика

В държавния бюджет за 2022 г. заделят средства за нова опера в Пловдив

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви по време на посещение в Пловдив, че във втория по големина град в България ще има опера и тя ще е част от емблемата му.

Бъдещият културен център ще помогне за развитието на оперния туризъм у нас, който представлява скъпоструваща ниша в туристическата индустрия. Министър Минеков планира новата оперна зала да е не само най-успешната зала в България, но и една от най-добрите в Европа.

Служебният министър на културата, който бе в Пловдив заедно с един от заместниците си - доц. д-р Пламен Славов, е разговарял с кмета на града под тепетата Здравко Димитров и представители на фондация „Дом за Пловдивската опера“. По време на срещата са обсъдили варианти къде може да бъде новата многофункционална зала за концерти, каква архитектура и акустика ще има, за да отговаря на необходимите условия и да е сред най-добрите на Стария континет.

По думите на министър Минеков, макар че по време на срещата са били разглеждани различни варианти за местоположението на бъдещата сграда на операта, окончателното решение ще се вземе след обществено обсъждане, проведено с помощта на Община Пловдив. За проектирането на бъдещата сграда ще бъде обявен международен конкурс, вероятно в началото на 2022 година. Когато стане ясно какви точно средства ще са небходими, ще се търси и европейско финансиране, като държавата също ще се включи.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е информирал министър Минеков, че строителното разрешение за ремонта на Концертната зала вече е издадено и по предварителни изчисления реконструкцията ще струва около 10 млн. лв. Именно тези средства ще трябва да бъдат заложени в бюджета за 2022 г., тъй като за настоящата 2021 г. такива средства не са планирани.

За проектирането на бъдещата сграда ще бъде обявен международен конкурс, вероятно в началото на 2022 година. Предстои да бъде подписано тристранно споразумение между Министерството на културата, Община Пловдив и фондация „Дом за Пловдивската опера“, като в документа ще бъдат описани конкретните стъпки за осъществяването на проекта за опера, като ще гарантира, че дори при промяна на постовете кмет и министър, той ще бъде изпълнен и довършен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във