Банкеръ Daily

Костадин Костадинов:

В държавата има зърно за две реколти

Все още не е започнало изкупуването на пшеница за Държавния резерв, поясни в интервю за БНР Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Максималната цена, на която това ще се случва, е нереална и не кореспондира на пазарните цени по борсите и на физическия пазар у нас, каза Костадинов. Той даде пример с цената на хлебната пшеница, която сега в страната е около 660-670 лева, а пределната предложена цена за изкупуването за резерва около 570 лева.

"Нека излязат на борсата, държавата, нека да видим сесиите, но при тези по-ниски цени не знам дали ще има откъде и какво да купят", отбеляза той.

Зърното в държавата е предостатъчно до новата реколта, износът си върви ритмично, подчерта Костадин Костадинов.

"Имаме за две реколти зърно в държавата в момента. И всеки ден да изнасяме, при най-идеалните условия – и по море, и по суша, това зърно до нова реколта не можем да го изнесем", коментира Костадинов. По думите му мелниците и хлебозаводите са запасени до октомври.

Над четири пъти е увеличението в цените на торовете от миналата година, при горивата ръстът е около 25-30%, отбеляза още Костадинов.

"Предстои след два месеца жътва. Ние не знаем цената на крайния продукт каква ще е по себестойност", допълни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във