Банкеръ Daily

Общество и политика

В десет изборни секции няма да има гласуване с машини заради проблеми с техниката

Днес в страната се гласува в общо 12 630 секции. От тях подвижни секции /ПСИК/ са 283, като в болниците има 199 секции, 46 ПСИК са за карантинирани, има и 12 ПСИК в места за задържане, съобщава БТА, позовавайки се на Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Вчера е имало затруднения за доставката на машини, но вече всички те са в секциите. При инсталирането на машините се е установило, че десет машини не са в добро състояния и е решено, че в тези секции няма да има машинно гласуване.

Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, гласуването продължава само с бюлетини. Подадените до този момент гласове с машини се прибавят към протокола в края на изборния ден. С машини тази години се гласува в 9398 секции, отбелязва Цанева.

Не се знае колко гласоподаватели са карантинирани, тази информация може да се получи от местните РЗИ, но тя непрекъснато се променя.

В парламентарните избори ще  участват представители на 22 партии и осем коалиции. За 240 депутатски места претендират 6895 кандидати.

Според експертите, в гласуването днес ще вземат участие около 2.8 млн. избиратели.

За хода на изборите ще следят над 3400 наблюдатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във