Банкеръ Daily

Общество и политика

В Деня на конституцията депутатите обещаха качествени закони

S 250 4a9c6779 a397 420e 8659 d6f11bc46be3
S 250 ca82888c 0dd8 4dae 997e 578a0ff734af
S 250 29d0ced6 e45f 4246 b640 20fef522c469
S 250 a3759a7a fa40 4d98 b4a2 10aeb4b11739

Депутатите от 44-ото Народно събрание излязоха с обща декларация-обръщение към българския народ, след проведеното тържествено заседание във Велико Търново по случай 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната! Това се казва в документа, приет единодушно с 211 гласа "за" от народните представители на тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново.

"Ние, народните избраници, като представители на българския народ, съзнаваме нашия дълг да продължаваме най-добрите традиции, завещани от творците на Търновската конституция+, пише още в обръщението. В него се заявява, че бащите учредители са оставили солидно наследство, което през изминалите години е надграждано, но и пропилявано; ценено, но и пренебрегвано. Особено важен е техният пример за поставяне на националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти, се посочва в документа.

Честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция е подходящ повод да се обърнем към историята като извор на идеи, мъдрост и поуки, отбелязват народните представители. Неопровержими са историческите свидетелства, които показват, че когато политиците се чувстват част от народа, когато всички сме били единни и обединени от общ национален идеал, поставяли сме си ясни цели и сме разчитали на собствените си сили, сме постигали значителни успехи, се посочва в документа.

По-късно през деня народни представители, членове на Министерския съвет и много граждани участваха в тържественото шествие, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Шествието, водено от децата от Неделното училище към храма "Св. Никола", от представители на Националната гвардейска рота и духовия оркестър към НВУ "Васил Левски", тръгна от площада пред Музей "Възраждане и Учредително събрание", където на 16 април 1879 година първите законотворци са подписали Търновската конституция и където днес се състоя тържественото заседание на 44-ото Народно събрание, до паметника "Майка България" в центъра на града.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и депутатите от партията се включиха в празничното шествие. В него участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Велико Търново и домакин на събитията Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, както и стотици граждани.

Официалните лица поднесоха цветя пред монумента "Майка България". Пред сградата на общината те наблюдаваха тържествения гвардейски спектакъл-церемония "Искри".

Facebook logo
Бъдете с нас и във