Банкеръ Daily

Общество и политика

В бургаска секция изчезнаха картите за гласуване

Гласуването с машини в страната протича почти без проблеми. Няма сигнали за нередности от чужбина.

Странен инцидент наложи преминаване към хартиени бюлетини в 31-ва секция в СОУ “СВ. Св. Кирил и Методи“ в Бургас. Причината беше, че петте смарт карти на единствената им машина за гласуване са изчезнали безследно, разказа БГНЕС. От секционната комисия не смятат, че става въпрос за умишлен саботаж и картите да са откраднати. „По скоро сме ги забутали някъде в суматохата. Не знам къде са изчезнали“, каза председателят на комисията. Пред секцията няма опашка. Гласуването с хартиена бюлетина преминава спокойно.

„За първи път имаме подобен казус. Може и да се намерят, но вместо да търсим и да губим време решихме да минем на хартиени бюлетини. Председателят на комисията не можа да даде обяснения. Тя също е притеснена и не знае какво се е случило. Засега в други секции нямаме проблем с машините”, коментира зам.-председателят на бургаската районна избирателна комисия Михаил Хаджиянев. 

Тази сутрин Централната избирателна комисия одобри в една секция в Русе да се премине към хартиени бюлетини. Причината беше, че картите за единственото устройство за гласуване в секцията са били повредени. Същото стана и в секция в Раднево заради неработещ тъчскрийн, както и в една секция в 23-и избирателен район в София заради повреден принтер.

Още в деня за размисъл ЦИК реши, че няколко секции ще работят с бюлетини. При пробното им включване устройствата, които са им разпределени, не са заработили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във