Банкеръ Daily

Общество и политика

В Бургас: 16 досъдебни производства за търговия с вот

В Бургас са образувани 16 досъдебни производства за купуване на гласове за предстоящите избори на 14 ноември. Между 40 и 100 лева са предлагани за глас. За последните десет дни са извършени множество претърсвания в Бургаска област. Проверявани са заложни къщи и фирми за отпускане на микрокредити и опрощаване на част от кредита с цел гласуване за определена политическа партия. Проверени са и търговски обекти, които дават стоки на версия. Голяма част от хората не са получили дърва за огрев, полицията е проверявала и дали доставката на дърва за отопление може да се обвърже с контролиране на предстоящия вот, предаде bTV.

"Установихме вече някои практики при купуването на гласове, това са преди всичко обещания за разплащане или в изборния ден, или преди, или непосредствено след изборния ден, като формата на овъзмездяване на този контролиран вот е най-различна, като започнем от парични средства, минем през хранителни продукти и опрощаване на вноски по кредити", каза комисар Калоян Калоянов, директор ОД МВР - Бургас.

В този момент в Бургаско се провежда и друга мащабна акция за проверка на тежкотоварни камиони. На входа на града е направено КПП. За първи път е образувано досъдебно производство, иззети са електронни записи 400 хиляди за период от 5 години назад. По мащабната операция работят прокуратурата, полицията и ДАНС. Причината за нея са двете тежки катастрофи с камиони в Айтос в рамките на година, при които загинаха двама възрастни и две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във